Robert Pelikán: Justice si před námi sama zavírá dveře

Datum: 15.09.2014
Praha 15. září (PROTEXT) - Česká justice má podle Roberta Pelikána, 1. náměstka ministryně spravedlnosti, tolik vážných problémů, že se je nepodaří vyřešit během jediného volebního období. "Musíme justici vrátit důvěru veřejnosti," říká ve videorozhovoru...
Praha 15. září (PROTEXT) - Česká justice má podle Roberta Pelikána, 1. náměstka ministryně spravedlnosti, tolik vážných problémů, že se je nepodaří vyřešit během jediného volebního období. "Musíme justici vrátit důvěru veřejnosti," říká ve videorozhovoru pro EPRAVO.CZ. "Kdyby to náhodou špatně dopadlo, tak mě paní ministryně odvolá. Ona má po problému a já budu šťastný," tvrdí o plánovaných změnách v novém občanském zákoníku. Problémy v justici I když v justici existuje řada samosprávných prvků, podle Pelikána nejsou využívány ideálně. "Vidíme to sami, když se snažíme otevřít výběrová řízení," tvrdí Pelikán s tím, že problém je zejména na nižších stupních. "Ministerstvo je situaci na okresních soudech dosti vzdáleno. Upřímně řečeno, nešvarům zabránit nedokážeme. To by měli zvládnout soudci sami a pokud potřebují hlídat, je někde problém," tvrdí 1. náměstek ministryně spravedlnosti pro EPRAVO.CZ. Nový občanský zákoník "Jsem z toho trochu smutný," komentuje neochotu odborné veřejnosti diskutovat nad změnami v rámci serveru Obczan.cz. Kolegy odborníky podle svých slov nedokáže dovést k tomu, aby se do diskuze veřejně zapojili. Pelikán v rozhovoru pro EPRAVO.CZ také tvrdí, že "kdyby chtěl ukojit své ego, tak by novela občanského zákoníku vypadala hodně jinak". Ministryně Helena Válková mu prý v novelizačních snahách důvěřuje. Tématem videorozhovoru s Robertem Pelikánem je také současná situace v soustavě státního zastupitelství a snahy ministerstva o větší kontrolu trestní politiky. Rozhovor je dostupný na domovské stránce http://www.epravo.cz Poznámky pro editory Vydavatelství EPRAVO.CZ spouští sérii videorozhovorů s předními osobnostmi české právnické obce. Jednou týdně bude na http://www.epravo.cz ke zhlédnutí nový rozhovor. Prvním hostem byl Robert Pelikán, 1. náměstek ministryně spravedlnosti. Další týden přinese EPRAVO.CZ rozhovor s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. EPRAVO.CZ vydává čtvrtletník EPRAVO.CZ MAGAZINE a elektronický měsíčník EPRAVO.CZ Digital. Jsme zakladateli soutěže Právník roku a zakladateli soutěže Právnická firma roku / Czech Leading Law Firm. Kontakt: Miroslav Chochola tel: +420 724 212 740 e-mail: miroslav.chochola@epravo.cz EPRAVO.CZ, a.s., Dušní 10, 110 00 Praha 1, CZ
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.