Tisková zpráva hnutí Úsvit: Novela zákona o nutné obraně

Datum: 10.09.2014
Praha 10. září (PROTEXT) - Zákonná definice nutné obrany potřebuje změnu - pro lidi je nesrozumitelná, výklad zákona je velmi složitý. Jestli se v něm orientují právní špičky České republiky, pak pro normálního občana je to nemyslitelné. Oběť přece nemá čas přemýšlet...
Praha 10. září (PROTEXT) - Zákonná definice nutné obrany potřebuje změnu - pro lidi je nesrozumitelná, výklad zákona je velmi složitý. Jestli se v něm orientují právní špičky České republiky, pak pro normálního občana je to nemyslitelné. Oběť přece nemá čas přemýšlet nad paragrafy nebo judikaturou. Pokud jste napaden, musíte se bránit. Zákon by pak měl přesně říkat, kde jsou meze. Kolega z našeho poslaneckého klubu Úsvitu David Kádner novelu, která jasně specifikuje, že pokud se k někomu vloupete do uzamčeného domu, můžete se útočníkovi bránit bez obav z trestu. Novelu bude Sněmovna projednávat na schůzi od příštího týdne. V úterý v Senátu proběhla konference na téma nutné obrany v českém právním řádu. Nutná obrana vymezuje, za jakých okolností se občané můžou bránit v případě, že je napadne útočník a oni se musí bránit. Sbor řečníků, mezi kterými nechyběl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nebo ústavní soudce Jan Musil, se shodli na tom, že česká právní úprava je velmi obecná a že se postupem času se výklad práva vyvíjí. Měnit ji ale nechtějí. Bohužel takový stav není vůbec dobrý pro běžného občana, který se dostává do krizové situace, kdy čelí nebezpečnému útočníkovi. Například předseda senátu Nejvyššího soudu František Púry řekl, že současná obecná úprava neposkytuje zejména laické veřejnosti velkou právní jistotu. Také Alice Huspeková ze spolku Šalamoun podpořila naše úsilí, když řekla: "V průběhu celé konference byla prezentována jednota názoru na skutečnost, že současná úpravní úprava nutné obrany je zcela postačující. Je však mnoho organizací, včetně spolku Šalamoun, kteří by uvítali zpřesnění zákona a větší ochranu oběti." Marek Černoch - poslanec, člen Ústavně-právního výboru PSP, tel.: 777 946 902 Jan Zilvar, tajemník a tiskový mluvčí, tel.: 739 024 400, e-mail: tiskove@hnutiusvit.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.