Intergastro 2014 – Zlato a stříbro pro neslyšící kuchařské naděje

Datum: 20.03.2014
Praha 20. března (PROTEXT) - Budoucí neslyšící kuchařky Jana Dvořáková a Helena Tatárová ze třetího ročníku hradecké střední školy pro sluchově postižené ve Štefánikově ulici v Hradci Králové obsadily zlatou a stříbrnou příčku v juniorských kategoriích evropského...
Praha 20. března (PROTEXT) - Budoucí neslyšící kuchařky Jana Dvořáková a Helena Tatárová ze třetího ročníku hradecké střední školy pro sluchově postižené ve Štefánikově ulici v Hradci Králové obsadily zlatou a stříbrnou příčku v juniorských kategoriích evropského klání. Jako jediné neslyšící studentky nechaly za sebou své zdravé slyšící konkurentky z Rakouska, Nizozemska a Maďarska. "Na jiných soutěžích mají neslyšící své kategorie, ale v cizině soutěží jen se zdravými kuchaři," říká Lukáš Ende, mistr odborného výcviku, který děvčata na všechny soutěže připravuje. Členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky získali celkem sedm zlatých, jednu stříbrnou a tři bronzové medaile. Soutěž trvala pět dní; v kategoriích kuchařských, cukrářských a uměleckých soutěžilo každý den na 50 kuchařů. U kuchařských i cukrářských úkolů se hodnotila preciznost, nápaditost, vhodná skladba jídla a nutriční hodnoty pokrmů. Veletrh Mezinárodní soutěž Intergastro v německém Stuttgartu je nejdůležitější soutěž před podzimním mistrovstvím světa v Lucembursku. Obě děvčata nad přípravou svých vítězných menu strávila dva dny. Patří mezi zkušené soutěžící a dosažený výsledek mezi slyšícími vrstevníky rozhodně nepřeceňují. Ke komunikaci potřebují jen znakový jazyk. Pravidelně se zúčastňují i domácího festivalu gastronomie Gastro Hradec. Devatenáctiletá Jana získala stříbrnou medaili v kategorii předkrmů. Porotu zaujala křepelčími prsy marinovanými v portském víně podávaná na listovém špenátu s vykrajovaným bramborem. Dále připravila rybí rolku plněnou račím ocáskem podávanou na květákovém pyré a paprikovém kompotu, vše doladila zeleninovým kuskusem s grilovanou zeleninou a holandskou omáčkou. Helena (23 let) získala zlato v kategorii slavnostních obložených míst. Jednalo e o pečenou panenku v chorizo salámu, kuřecí trojúhelník s dýňovým semínkem kořeněným tandori masalou. Zeleninové pyré ve tvaru křepelčích vajíček na bramborové placičce. Houbová huspenina ve smetanovém kopru s mrkvovým pyré a cuketovými soudky plněnými kozím sýrem. "Vyzkoušela jsem některé recepty osvědčené z hradeckého Gastra. Z původního seznamu jsem si ponechala jen paštiku z uzeného jazyka,“ dodala k vítěznému menu Helena. Kromě medailí si domů převezly i kuchyňské náčiní a cenné poznatky. Zaujaly je předkrmy soutěžících z Nizozemska a otevřenost hodnotících komisařů. „Byli úžasní. Rozebrali jsme s nimi chyby, kterých se příště vyvarujeme,“ svěřila nám Helena. Obě studentky se chystají na další mezinárodní klání do Norimberku v Německu a plánují i soutěže v Rakousku a Lucembursku. Kontakt: Hana Marie Kunešová Šéfredaktorka časopisu GONG e-mail: redakce.gong@volny.cz www.gong.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.