Český duchovní Tomáš Halík získal Templetonovu cenu pro rok 2014

Datum: 13.03.2014
Praha/Londýn 13. března (PROTEXT/PRNewswire) - Laureát této ceny usiloval o svobodu náboženství a kultury v době sovětské okupace (1968-1989) Český duchovní a filozof, který se po sovětské invazi do Československa zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody a který...
Praha/Londýn 13. března (PROTEXT/PRNewswire) - Laureát této ceny usiloval o svobodu náboženství a kultury v době sovětské okupace (1968-1989) Český duchovní a filozof, který se po sovětské invazi do Československa zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody a který se stal mezinárodně uznávanou osobností obhajující dialog mezi různými vyznáními a nevěřícími, získal Templetonovu cenu pro rok 2014. (Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20140313/674031-a ) (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20140313/674031-b ) Msgr. Prof. Tomáš Halík, 65, byl komunistickým režimem v roce 1972 označen jako "nepřítel režimu". Po téměř dvě desetiletí významně působil v rozsáhlé síti akademiků, teologů, filozofů a studentů odhodlaných k budování intelektuálních a duchovních základů pro demokratický stát, který on a další předjímali, avšak většině se tehdy zdál být pouze vzdáleným snem. V rozhodujících letech po „Sametové revoluci“ jako poradce vůdčích osobností, jako byl Václav Havel a kardinál Tomášek, napomáhal přechodu Československa k demokracii. Od té doby se mons. Prof. Tomáš Halík i mezinárodně zasazoval o náboženskou toleranci a porozumění a o sdílení myšlenek mezi velmi vzdálenými zastánci kulturních a duchovních tradic a také a především o dialog s nevěřícími. Templetonova cena, jejíž hodnota činí 1,1 miliónu liber (kolem 1,8 miliónů dolarů, respektive 1,3 miliónů eur), je jednou z nejvýznamnějších cen, které jsou každý rok udělovány žijícím osobnostem za jejich přínos pro duchovní dimenzi života, ať již svým poznáním, bádáním nebo praktickou činností. Cena založená v roce 1972 dnes již zesnulým investorem a filantropem Sirem Johnem Templetonem je hlavním nástrojem dobročinného poslání Nadace Johna Templetona, jež si klade za cíl podporovat objevy týkající se otázek smyslu lidské existence. Tisková konference z Londýna bude vysílána živě na webové stránce http://www.templetonprize.org, a to v 10:30 dopoledne (čas GMT). Bezprostředně po skončení konference budou k dispozici také video nahrávky z nejdůležitějších momentů této akce. Obrázky profesora Halíka ve vysoké kvalitě si můžete stáhnout na webové stránce: http://filetransfer.ctn.co.uk, uživatelské jméno: templetonprize2014, heslo: W1nn3r Video z akce v kvalitě vhodné pro vysílání si můžete stáhnout (od 13. března od cca 15:00 času GMT) prostřednictvím následujících odkazů: NTSC: http://mediaexpress2.reuters.com, uživatelské jméno: VNR_NTSC heslo: Videonews1 PAL: http://mediaexpress2.reuters.com, uživatelské jméno: VNR_PAL heslo: Videonews1 Poznámka pro vydavatele U kandidátů na Templetonovu cenu se hodnotí tvořivost, inovace, důslednost a vliv jejich činnosti. Porota posuzuje především významné zásluhy při hledání a vysvětlování způsobů, kterými lidstvo vyjadřuje svou touhu po duchovním rozvoji. S vašimi dotazy se můžete obrátit na tiskovou kancelář Templeton Press Office při CTN Steve Clarke Telefon: +44(0)20-7395-8938 Mobil: + 44(0)7990-566-865 E-mail:steve.clarke@ctn.co.uk
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.