SANEP: Většina Čechů by u politiků tolerovala více funkcí, ale pouze za jeden plat

Datum: 28.02.2014
Praha 28. února (PROTEXT) - Názor, že by měl vrcholný politik zastávat pouze jednu významnou politickou funkci, podle zjištění aktuálního průzkumu společnosti SANEP sdílí v souhrnu 67,3 % dotázaných. Diskuse kolem souběhu více funkcí u vrcholných politiků se stává v...
Praha 28. února (PROTEXT) - Názor, že by měl vrcholný politik zastávat pouze jednu významnou politickou funkci, podle zjištění aktuálního průzkumu společnosti SANEP sdílí v souhrnu 67,3 % dotázaných. Diskuse kolem souběhu více funkcí u vrcholných politiků se stává v posledních měsících žhavým celospolečenským tématem, které poukazuje u některých politiků na kumulaci více funkcí, ale i platů. V této souvislosti by pak pro nadpoloviční většinu veřejnosti (52,3 %) bylo přijatelné, pokud by politik zastával dvě významné funkce, avšak pouze za jeden plat. V případě souběhu politických funkcí pak nejméně dotázaným vadí kombinace funkcí senátor-starosta (10,8 %), poslanec-ministr (9,7 %) a poslanec-hejtman (9,1 %), ovšem všechny možné varianty souběhu funkcí vadí 56,6 % dotázaných. Návrh zákona o tzv. klouzavém mandátu, který se rozhodli předložit v reakci na probíhající debatu o kumulaci funkcí čtyři sociálnědemokratičtí poslanci a zároveň hejtmani, by měl být schválen dle názoru v souhrnu 51,6 % dotázaných. Těsná nadpoloviční většina respondentů (50,5 %) se pak domnívá, že by případné schválení zákona o tzv. klouzavém mandátu uspokojivě vyřešilo stávající diskusi o kumulaci více politických funkcí. Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 20. - 26. 2. 2014 na vybrané skupině 6.917 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 19.754 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou. Více na http://www.sanep.cz. SANEP je partnerem Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze a výzkumného záměru Governance v kontextu globalizované společnosti a ekonomiky, a dále je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes). Kontakt: Oldřich Zajíc ředitel a jednatel tel.: 605 881 188 tel.: 222 231 560 e-mail: zajic@sanep.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.