Spojené arabské emiráty se nehodí do Schengenu

Datum: 26.02.2014
Londýn 26. února (PROTEXT/ots) - Ve čtvrtek 27. února bude Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku hlasovat o tom, zda by se Spojené arabské emiráty (UAE) měly připojit k Schengenské úmluvě, což by umožnilo občanům této země cestovat bez víz po členských...
Londýn 26. února (PROTEXT/ots) - Ve čtvrtek 27. února bude Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku hlasovat o tom, zda by se Spojené arabské emiráty (UAE) měly připojit k Schengenské úmluvě, což by umožnilo občanům této země cestovat bez víz po členských státech Evropské unie. Evropská Unie si však musí uvědomit: Ve Spojených arabských emirátech jsou neustále porušována lidská práva a neexistují žádné známky toho, že by se situace měla zlepšit. Spojené arabské emiráty by neměly být zařazeny na seznam bezvízových zemí, dokud nebude z jejich strany učiněn závazek, že budou respektovat zejména práva občanů EU. Klima v oblasti lidských práv se ve Spojených arabských emirátech v posledních měsících výrazně změnilo. Vykonstruované politické soudní procesy jsou pravidelnější a rozšířily se v takové míře, že se týkají i občanů, kteří využívají sociální média ke kritice porušování lidských práv autoritami. Dokonce rodiny politických vězňů byly častěji napadány. Špatné zacházení s evropskými občany V mnoha případech se oběťmi porušování lidských práv ve Spojených arabských emirátech stávají Evropané. Mezinárodní pobouření vyvolal případ norské ženy, která byla uvržena do vězení za mimomanželský sex poté, co oznámila policii, že byla znásilněna. V jiném případě byl David Cameron donucen požádat o vyšetřování mučení 3 Britů policisty v Dubaji. Není třeba mluvit o tom, že podmínky pro dělníky ze zahraničí se nezlepšily a pokračují protesty proti hrubému zacházení s nimi. Když Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci EU hlasoval ve prospěch zařazení Spojených arabských emirátů na seznam bezvízových zemí, nebyla o těchto problémech řeč i přes požadavek na přezkoumání zprávy o lidských právech v zemi v rámci schvalovacího procesu. Nezazněla zde ani zmínka o rezoluci schválené v loňském roce, která požadovala jasnou a zásadní politiku vůči Spojeným arabským emirátům ve světle soustavného porušování lidských práv. Pouhá slova, ale žádné činy ze strany Spojených arabských emirátů Představitelé Spojených arabských emirátů možná učinili veřejná prohlášení o ochraně lidských práv tím, že podepsali Úmluvu proti mučení OSN a byli zvoleni do Výboru pro lidská práva, ale ukázalo se, že tyto akce nebyly ničím víc než jen pouhým divadlem pro veřejnost. Je třeba měřitelný závazek Spojených arabských emirátů Evropský parlament musí odložit své rozhodnutí, dokud Spojené arabské emiráty nepřijdou se správným podnětným mechanismem pro odstranění porušování lidských práv. I když je snaha Evropy posílit své vazby se Spojenými arabskými emiráty pochopitelná, nesmí to být na úkor jejího zásadního závazku v oblasti lidských práv a pravidel zákona. Kontakt Rori Donaghy The Emirates Centre of Human Rights (Centrum pro lidská práva v Emirátech) Tel.: +44 785 0062 105 Mail: roridonaghy@gmail.com
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.