Právníci: Tresty za šíření koronaviru budou přísné

Datum: 20.03.2020
Praha 20. března 2020 (PROTEXT) - České soudy jsou na trestání lidí, kteří rozšíří koronavirus, dobře připravené. Trestní zákoník dovoluje potrestat úmyslné šíření, ale i to nedbalostní. "Nejvyšší tresty jsou za smrt nejméně dvou lidí. Vyšší trestní sazba čeká...
Praha 20. března 2020 (PROTEXT) - České soudy jsou na trestání lidí, kteří rozšíří koronavirus, dobře připravené. Trestní zákoník dovoluje potrestat úmyslné šíření, ale i to nedbalostní. "Nejvyšší tresty jsou za smrt nejméně dvou lidí. Vyšší trestní sazba čeká i na toho, kdo šířením nemoci porušil nějakou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, postavení nebo funkce," upozorňuje právnička Petra Gříbková za analytiky práva Atlas Consulting, kteří uskutečnili bleskovou analýzu platných českých rozsudků potvrzených vyššími soudy.
O tom, že se justice umí s takovými případy vypořádat, svědčí podle analytiků dvě desítky pravomocně odsouzených případů, kdy šlo o šíření různých typů žloutenky a HIV. Koronavirus má nyní podle práva stejnou nebezpečnost. "Není vůbec podstatné, zda k nakažení dalšího člověka dojde. Trestné je už jen to, že pachatel zvýší nebezpečí rozšíření dané nemoci," vysvětluje Gříbková s tím, že zákon pamatuje i na trest za zvýšení nebezpečí v místech, kde se již nemoc vyskytuje v epidemické podobě.
Kontakt: Petra Gříbková, mobil: +420 733 573 552
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.