Nucená konverze porušující lidská práva se stává mezinárodním problémem

Datum: 03.12.2019
Praha 3. prosince 2019 (PROTEXT) - Centrum pro studium nových náboženství (CESNUR) se sídlem v Itálii a Lidská práva bez hranic (HRWF) sídlící v Belgii pořádaly 29. listopadu seminář o lidských právech s názvem "Nesnášenlivost a diskriminace nových náboženských hnutí:...
Praha 3. prosince 2019 (PROTEXT) - Centrum pro studium nových náboženství (CESNUR) se sídlem v Itálii a Lidská práva bez hranic (HRWF) sídlící v Belgii pořádaly 29. listopadu seminář o lidských právech s názvem "Nesnášenlivost a diskriminace nových náboženských hnutí: Mezinárodní problém". Tento seminář, který se konal v Soulu v Jižní Koreji, byl věnován ochraně práv náboženských menšin před majoritními skupinami, konkrétně v souvislosti se situací v oblasti porušování lidských práv, jako je nucená konverze, k níž došlo v Koreji. Nucená konverze, známá také jako "deprogramování", je sociálním problémem, který způsobuje porušování lidských práv unášením a zadržováním příslušníků náboženských skupin označených jejich odpůrci jako "kulty", aby je přinutili ustoupit od víry. Více než 80 účastníků, včetně právních expertů, novinářů a zástupců občanské společnosti, zhodnotilo současnou situaci nucené konverze a diskutovalo o řešeních na ochranu svobodného vyznání víry a lidských práv, které se staly normou pro mezinárodní společnost. Massimo Introvigne, generální ředitel CESNUR a italský sociolog, zdůraznil, že nucená konverze se provádí prostřednictvím hlavního proudu se slovy: "Korejští deprogramátoři jsou specializovaní pastoři z hlavních církví, většina z nich jsou presbyteriáni." "Prostesty připomínající si oběti nucených konverzí byly zmíněny ve zprávě amerického Ministerstva pro náboženskou svobodu z roku 2019, včetně porušení svobody vyznání v roce 2018. Nicméně jsou známé i nové případy 'deprogramování' dokonce i po jejich smrti," kritizuje. Co se týče mnohodimenzionální strategie k vyřešení tohoto fenoménu, Willy Fautré, zakladatel a ředitel HRWF, uvedl několik návrhů; poukázání na zodpovědnost představitelů presbyteriánské církve, kteří tolerují, schvalují a dokonce možná podporují podobné praktiky; rozvoj obhajoby v OSN a v dalších orgánech obhajujících svobodu náboženství a vyznání; stíhání těch, kteří pobízí k činnostem únosů a věznění obětí. V otevřeném dopise podepsaném 15 mezinárodními nevládními organizacemi, včetně CAP-LC a HRWF, bylo jihokorejskému prezidentovi Moon Jae Inovi dne 24. července řečeno: "Jižní Korea může být skutečně poslední demokratickou zemí na světě, v níž je deprogramování stále tolerováno." Prezident byl dále požádán, aby "důkladně vyšetřil obvinění z násilného deprogramování, zastavil tuto ohavnou praktiku a považoval zodpovědné osoby za plně odpovědné." Mezitím byla Jižní Korea dne 17. října zvolena do funkce pátého funkčního období v Radě OSN pro lidská práva. Mise Jižní Koreje při OSN uvedla, že se plánuje "podílet na mezinárodním úsilí o řešení krizí v oblasti lidských práv na celém světě". Účastníci vyzvali korejskou vládu, aby reagovala na otázku nucené konverze, která stále ohrožuje lidská práva jejího lidu.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.