Darování ze závěti se rozšiřuje i v Česku

Datum: 01.11.2019
Praha 1. listopadu 2019 (PROTEXT) - Přestože u nás závěti nejsou běžnou praxí, poslední vůli sepisuje stále více Čechů. Podle agentury STEM/MARK o závěti jako bezproblémovém způsobu vypořádání majetku v České republice uvažuje 47 % lidí nad 50 let. Trend potvrzuje i letošní...
Praha 1. listopadu 2019 (PROTEXT) - Přestože u nás závěti nejsou běžnou praxí, poslední vůli sepisuje stále více Čechů. Podle agentury STEM/MARK o závěti jako bezproblémovém způsobu vypořádání majetku v České republice uvažuje 47 % lidí nad 50 let. Trend potvrzuje i letošní růst darů ze závětí u některých neziskových organizací. Agentura STEM/MARK ve spolupráci s českou pobočkou UNICEF provedla v červnu dotazníkové šetření na téma závětí. Z výzkumu, kterého se zúčastnilo 507 respondentů nad 50 let, vyplývá, že závěť má v této věkové skupině sepsáno 7 % lidí a dalších 40 % z této věkové skupiny její sepsání plánuje. 29 % respondentů se přitom nebrání možnosti věnovat ve své závěti část prostředků na charitativní účely. Mezi jejich důvody patří mj. záměr "pomoci lidem v nouzi" (59 %), "moje rodina je finančně zabezpečená" (22 %) nebo "dobročinnost je rozumný způsob, jak předejít sporům mezi dědici" (20 %). "Darů ze závěti na programy UNICEF v poslední době přibývá. Celosvětově příznivci UNICEF loni odkázali potřebným dětem celkem 109 milionů USD, což představuje oproti předchozímu roku narůst o 28 %. Vysvětlujeme si to zejména tím, že se jedná o generaci, která v dětství osobně zažila humanitární pomoc UNRRA a UNICEF bezprostředně po 2. světové válce,“ vysvětluje výkonná ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba. „Nárůst darů ze závětí jsme letos zaznamenali i u nás. Například od září jsme byli notáři vyrozuměni o dvou nových případech. Většinou jde o lidi, kteří přispívali už za svého života a svůj odkaz si přejí rozdělit mezi organizace, jejichž činnost jim byla blízká.“ Na možnost darování ze závěti v Česku již podruhé upozornila kampaň Měsíc dobročinné závěti, která proběhla v období od 13. září do 12. října. V tomto období koalice Za snadné dárcovství proplatila notářský poplatek všem dárcům, kteří ve své poslední vůli alespoň zčásti pamatují na dobročinnou organizaci blízkou svému srdci. Výzkum STEM/MARK také ukázal, že znalost charitativních a humanitárních organizací je mezi seniory vysoká. Spontánně si některou vybaví osm lidí z deseti, s podporou tazatele zná nějakou organizaci prakticky každý. Většina respondentů zaujímá k těmto organizacím pozitivní postoj a řadí se mezi přispěvatele. Častěji jde o lidi s vysokoškolským vzděláním a ženy. Více než čtyři pětiny (84 %) dotázaných už někdy přispěly na dobročinné účely, aktuálně do některé z charitativních organizací přispívá třetina. Více informací k výzkumu na www.vzorzaveti.cz Kontakt: Lucie Štěpánková UNICEF ČR lstepankova@unicef.cz www.unicef.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.