Bylinky, všestranný pomocník

Datum: 26.07.2014

Již od pradávna patří rostlinky mezi podstatné přísady lidských šamanů a léčitelů. Jsou snadně k získání, například v supermarketech nebo na trhu. Také si je můžeme jednoduše vypěstovat doma či si je můžete jít natrhat na venkov. Léčivé rostlinky mají vícero využití - můžete si díky nim a jejich aroma zpříjemnit koupel, můžeme je používat jako obklady na ranky a samozřejmě je můžete dát do pokrmů nebo pít ve formě čajů.

Výsledek je však vždycky shodný - organismu doplníte důležité látky pro vyztužení imunitního systému a fungování vašeho organismu. Není snad nic podstatnějšího, co se týče medicíny, než právě látky, jež se z léčivých rostlinek dostávají. Z čeho byste jinak chtěli získávat přírodní léčivé látky? Bylinky totiž už nejsou pouze výsadou šamanů a různých léčitelů, ale základním prvkem v moderní medicíně.

Pokud se podíváme na historii léčivých rostlinek, zjistíme, že o jejich využití se učili již starodávní Egypťané, Indové, Číňané a obyvatelé Mezopotámie. Bylinky se ale používali nadále. Řecká civilizace a pak i Římané si předávali znalosti o těchto neskutečných bylinkách. A jestliže pocestujeme až do mladších věků, v tomto případě do středověku, opět nacházíme zmínky o spoustě léčivých a jinak prospěšných rostlinkách, které se psaly do starodávných herbářů.

Další důležitou kapitolou ve využití léčivých rostlinek je rozhodně kulinářství. Předpokládáme, že jste se s bylinami ve svých pokrmech setkávali už jako mladí, kvůli vašim rodičům. Léčivé rostlinky se totiž také přidávají jako výborné koření, které zdokonaluje chuť jídla svým vlastním aroma a nenahraditelnou chutí. A přídavek navíc: ještě mají blahodárný účinek na váš organismus! O polévce by se jistě neříkalo, že je grunt, pokud by v ní nebyla nějaká ta petržel či celer. A pokud jste si mysleli, že vám maminky a babičky nutily jíst polévku s celerem, aby vám škodili, můžeme vám to hned vyvrátit. Celer je ohromně bohatý na vitamíny a jiné blahodárné látky, které vyztuží váš imunitní systém.

Tím ale nechceme říkat, že léčivé rostliny naleznete pouze v předkrmech, jako jsou právě polévky. Naopak! Hlavní pokrmy, například maso, jsou ve spolupráci s bylinkovým přelivem perfektní. Například třeba taková bazalka nebo rozmarýn. Jejich jedinečné aroma vytvoří z jídla požitek nejen pouze pro vaše chuťové pohárky, ale i čich. Tohle zkrátka jenom se solí a pepřem nejde. I tady se nám opět objeví zázračné účinky těchto rostlinek. Bazalka a tymián pomáhají s trávením, a proto můžete vynechat tekutý chléb "na lepší zažívání".

Ještě jsme ale zapomněli další využití bylinek. Ty jsou totiž také úžasné s pečením v troubě. Pečení je pro léčivé rostlinky jako stvořené! Ať už se jedná o vánoční cukrovinky, koláče, muffiny, sladká těsta a další pochoutky, vždycky se dají zlepšit ještě nějakou bylinou, jako je skořice nebo zázvor. Teprve tady se kompletně promítne vůně rostlinek. Takový zázvor obecný nejen voní, ale ještě podpoří chuť k jídlu a pomáhá při špatném žaludku. Skořice je pak skvělým doplňkem jako posypání nebo i do kávy.

Bylinky vám také mohou pomoct při dietě. Současná doba plná posedávání, kdy všude jezdíme auty a pořádně se nehýbeme, je pro nadváhu perfektním prostředím, nicméně s pomocí bylinek se dá přebytečným "špekům" ubránit. Stačí vyjmenovat zelenou kávu nebo snad ostropestřec a určitě už budete vědět, proč tyto léčivé rostliny jsou tak oblíbené. Nejen, že vám pomohou s hubnutím, ale mají i další léčivé účinky, pomáhají proti stresu a mnohem víc. Je nutno ale říci, že ani tyto bylinky a extrakty z nich nejsou zázračnou fazolkou, po které vám několikakilogramová nadváha zmizí během dne nebo týdne. Vy sami musíte těmto rostlinám pomoct, dodržovat zdravou dietu, pořádně se hýbat a celkově myslet na své tělo. Na druhou stranu, vám bylinky celý proces zrychlí a zpříjemní.

A kde byliny vzít? Co si je třeba začít pěstovat u vás doma? Častou volbou mnoha hospodyň, je pěstování si rostlinek přímo v kuchyni v truhlíku u okna. Taková čerstvá bazalka má pak něco do sebe! Nicméně byliny můžete mít i na balkoně nebo na zahrádce. Nejlépe uděláte, jestliže si koupíte semínka či sazeničky a pak se za pomocí dostatečného množství vody, sluníčka a třeba nějakého hnojiva o bylinky starat. Dozrálé rostliny je pak možné usušit a uschovat pro další použití.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.