HIWIN – pokrok v simulaci náhrad kolenního kloubu

Datum: 09.12.2013
Praha 9. prosince (PROTEXT) - Firma HIWIN s.r.o. Brno vyvinula lineární pohon pro nejmodernější simulátor náhrad kolenního kloubu v České republice. Díky tomu je možné klouby testovat jak z hlediska poloh, tak z hlediska síly pro různé typy pohybu, ať už je to například chůze,...
Praha 9. prosince (PROTEXT) - Firma HIWIN s.r.o. Brno vyvinula lineární pohon pro nejmodernější simulátor náhrad kolenního kloubu v České republice. Díky tomu je možné klouby testovat jak z hlediska poloh, tak z hlediska síly pro různé typy pohybu, ať už je to například chůze, sed a vztyk nebo běh. Unikátní přístroj bude provádět "in vitro: simulace opotřebení kloubních náhrad za podmínek, které se přibližují podmínkám "in vivo" mnohem lépe než u simulátorů, které jsou v současné době dostupné na trhu. "Má-li být simulace opravdu realistická, je nutné napodobit celé spektrum pohybů a vzájemně je střídat, podobně jako u skutečného kloubu v průběhu dne. Ovládat takovéto pohyby mechanickými převody by bylo prakticky nemožné, proto je nutné použít několik nezávislých motorů řízených elektronicky podle zadaného programu," vysvětluje Ing. Martin Kaván ze společnosti HIWIN,s. r.o .Brno. "Kolenní kloub při své činnosti vykonává složitý pohyb, který je potřeba rozložit na tři nezávislé složky. Každá z nich je vyvozována samostatným elektromotorem Posun vpřed a vzad je realizován lineárním motorem, ohýbání kolene a rotace kolem svislé osy pak dvěma motory rotačními." Na vývoj zařízení získala grant Fakulta strojírenství ČVUT Praha. Vedle ing. Kavána ze společnosti HIWIN se na jeho tvorbě podíleli Ing. Lukáš Franta, PhD. z Ústavu mechaniky FS ČVUT a Ing. Šabata z firmy Siemens, který se zabýval řízením simulátoru. Kvalitnější simulace provozu kloubních náhrad přispěje k lepšímu pochopení dějů "in vivo" a usnadnění vývoje nových, kvalitnějších typů umělých kloubů. Tím se sníží zátěž pacientů, protože implantované náhrady umožní přirozenější pohyb, budou selhávat méně často a vyžadovat menší množství revizních operativních zákroků. Více na www.hiwin.cz Kontakt: Andrea Němečková tel.: 734 480 858 GUIDELINE spol. s r.o. Nad Úpadem 63, Praha 4 tel./fax: 241 402 094, www.guideline.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.