Rybářské navijáky od A do Z

Datum: 18.08.2016

Naviják je zařízení, na němž je navinutý vlasec. Slouží k nahození návnady a také k navíjení neboli přitahování ryby a velmi zásadně ovlivňuje kvalitu lovu i jeho komfort pro rybáře. Stejně jako u prutů, také u rybářských navijáků rozlišujeme řadu různých druhů, a to podle toho, jakou rybolovnou techniku preferujeme, podle vybavenosti nebo podle konkrétní značky navijáku. Rozhodující může být i cena – super drahé navijáky se pro sváteční rybáře nevyplatí.

Navijáky rozlišujeme na základní, muškařské navijáky, smekací (někdy jsou také označovány jako navijáky s pevnou cívkou), multiplikátory a navijáky na lov mořských ryb.  Nejpoužívanější navijáky u nás - smekací  - se dělí dále do řady podkategorií, hlavně podle typu brzdného systému.

Jsou to například navijáky s přední brzdou, navijáky se zadní brzdou, navijáky s baitrunnerem neboli volnoběžnou brzdou či navijáky s bojovou brzdou.  Pro každý typ rybolovu se hodí jiný naviják. Multiplikátory se dále dělí na elektrické multiplikátory a klasické multiplikátory.

Proto, abychom vybrali ten správný naviják na ryby, je třeba vědět, jakou techniku budeme používat, protože výběr navijáku nejvíc ovlivňuje právě způsob rybolovu. Každý rybář je trochu jiný a má také jiné požadavky na charakteristiky navijáku.  Dále je třeba vědět, co chcete s pomocí nového navijáku chytat. Rozhoduje hlavně velikost ryby – sumec nebo velký kapr potřebuje jiný naviják než candát nebo okoun.

Další důležitou informací je frekvence, s níž budeme naviják používat. Pokud nevynecháte ani jeden víkend, nebo k vodě chodíte ještě častěji, vyplatí se investovat do kvalitního navijáku. Pokud střídáte rybolovné techniky, odborníci doporučují pořídit si naviják univerzální. I když budeme mít trochu horší vlastnosti než speciály, pokud si koupíte skutečně kvalitní univerzální naviják, tak určitě neprohloupíte.

Velké diskuse se mezi rybáři vedou o tom, kolik ložisek má mít správný naviják. Nejčastěji se kloní k názoru, že k jejich plné spokojenosti stačí jen čtyři kvalitní ložiska, a to dvakrát na hřídeli, jednou na klice a jednou na rolně.

Všechna ostatní ložiska nad tento počet nemají na navijáku žádnou praktickou funkci, jen se díky nim stává  naviják těžším a bohužel také dražším. Zkušení rybáři při výběru navijáku doporučují projít internetové diskuse, kde si rybáři vyměňují zkušenosti s jednotlivými typy navijáků při konkrétní rybolovné technice. Praxe a ne počet ložisek totiž určují, jaký naviják se na co skutečně hodí.

Nejznámější značky navijáků jsou Saenger, Shimano, Jaxon, Okuma, Ryobi, Daiwa, Tica a Cormoran.  Ceny jednotlivých navijáků se pohybují od několika set do několika tisíc korun.

Kompletní nabídku navijáků na ryby najdete i na stránkách našeho e-shopu: www.obchodprorybare.cz

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.