RYBÁŘSKÉ VYBAVENÍ PRO ZAČÁTEČNÍKA

Datum: 13.04.2016

Začínající rybář to nemá lehké, ovšem tak je tomu i u většiny dalších zájmových činností. Velkou výhodou je určitě internet, umožňující snadno a rychle získat spoustu informací. Ani tady se nelze vyvarovat možného šlápnutí vedle.

Ne každá rada je totiž vhodná pro každou příležitost, rozhodně se občas vyplatí použít i obyčejný selský rozum. Máme-li v rodině nebo mezi přáteli nějakého zkušeného rybáře, může být každá jeho rada doslova k nezaplacení.

Někteří rybáři jsou ale orientováni jen na určitou konkrétní rybolovnou techniku, což nemusí být pokaždé právě ta, která bude vyhovovat i vám. Z čeho bychom tedy měli pro začátek vycházet?

Co máme v dosahu a k dispozici

Na jaké revíry se nejčastěji dostaneme, respektive kde a jakou metodou bychom chtěli chytat. Pro mnohé je to základ, buď nemají dostatek času na přesun ke vzdáleným revírům, nebo mají komplikovanou dopravu k vodě.

Rozhodně se tedy zamysleme nad tím, kde budeme nejčastěji trávit čas u vody. Dále bychom si měli také ujasnit, jakým rybolovným metodám se chceme věnovat s ohledem na fyzickou náročnost.

Posedět u rybníka nebude přece jen tak náročné jako brodit v dravém proudu s vláčecím nebo muškařským prutem. Jinak to mají určitě nastaveno mladší ročníky, jinak ti usedlejší nebo ne tak pohybliví.

Navíc někdo hledá u vody nejen klid ale i fyzickou relaxaci, další zase rybu aktivně vyhledávají a jakmile jsou delší dobu bez záběru, může to pro ně znamenat nespokojenost.

 

Základní rybolovné metody se výrazně odlišují

Každý kluk dřív začínal u vody s nějakým malým proutkem a splávkem, dnes sice mnohem dříve zvládá tablety a notebooky, kouzlo plavané však stále stojí za objevování.

A to neplatí jen pro školou povinné kluky, plavaná má své kouzlo i pro "dospěláky". Dát dohromady nejjednodušší sestavu pro lov na plavanou dokáže podle obrázku snad každý, splávek, olůvko, háček a něco na něj... a můžete nahodit.

Pochopitelně tento způsob lovu je už dávno propracován tak, že skuteční plavačkářští "mistři" by se nad tím, co jsem právě napsal právem pohoršili, ale myslel jsem to skutečně jen jako první krůčky při vstupu do rybařiny.

Také lov na položenou (neboli "na těžko", jak se často říká) vypadá na první pohled jednoduše a snadně, ovšem pokud chceme být úspěšní, musíme umět správně vybrat a sestavit náčiní, zvolit vhodnou nástrahu i návnadu, mít dostatek trpělivosti i ten správný cit pro výběr místa.

Je toho pochopitelně ještě mnohem a mnohem víc.... Dravé ryby se nejčastěji loví aktivním způsobem, tedy přívlačí, pstruhy a lipany (ale i mnohé další rybí druhy) se snažíme obelstít lovem na umělé mušky.

 

Konečně jsme u vybavení

Pro začátek si můžeme pořídit některý z rybářských setů, které obsahují základní vybavení pro specifický způsob lovu. Další výbavu ale budeme muset stejně doplnit, mnohé pomůcky však lze použít i při jiných rybolovných metodách, nebude tedy nutné kupovat všechno několikrát.

V setu najdeme určitě prut, naviják, vlasec nebo šňůru, další drobnosti už se budou lišit podle toho, k jakému způsobu lovu je sada určena. Navíc stačí nahlédnout do rybářského řádu a hned nám bude jasné, že se neobejdeme bez vhodné míry pro zjištění délky ryby, peánu nebo obústku k vyproštění háčku z rybí tlamky, povinný je i podběrák.

Vhodné oblečení nemusí být přímo rybářské, ale právě v nabídce rybářských obchodů najdete bohatý výběr vhodných kombinéz, kalhot a bund se spoustou praktických kapes, klobouky i čepice, holínky, tašky a sedačky...

Začátečníkovi z toho jde hlava tak trochu kolem, ale určitě si brzo uděláte jasno v tom, co potřebujete. Vždyť od toho přece jsou rybářské speciálky a e-shopy, nabízející vybavení pro začínající i pokročilé rybáře přehledně srovnané a seřazené, stačí jen vybírat.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.