Hubnutí běháním

Datum: 05.04.2016

Běhání může být skvělou cestou, jak zhubnout a dostat se do kondice. Nepotřebujete žádné speciální vybavení, a pokud běháte správně, tak nepotřebujete žádné školení navíc. Zároveň je běhání zaměřeno na celé tělo, čímž zlepšujete svou aerobní výdrž.

Běhání může být skvělou cestou, jak zhubnout a dostat se do kondice. Nepotřebujete žádné speciální vybavení, a pokud běháte správně, tak nepotřebujete žádné školení navíc. Zároveň je běhání zaměřeno na celé tělo, čímž zlepšujete svou aerobní výdrž.

Běhání neposiluje pouze vaše nohy nebo břicho. Díky němu budete lépe spalovat tuky a taky posilovat kardiovaskulární a dýchací systém. Níže pro vás máme několik rad, jak hubnout běháním.

Záleží na vaší aktuální kondici

Pokud jste poměrně dost z formy, pravděpodobně nechcete okamžitě začít běhat. Nejen, že to může být obtížné ale také nebezpečné a můžete si přivodit nějaké zranění. V tomto případě začněte svižnější chůzí, v které pokračujete tak dlouho, dokud se na běhání nebudete cítit. Jestliže si nejste jisti správným okamžikem, zeptejte se svého doktora.

Pokud jste v docela dobré formě a chcete ji jenom trochu vylepšit. Můžete se do běhání pustit okamžitě.

Stanovte si cíle hubnutí

Žádný cvičební program zaměřený na hubnutí, nebude dobře fungovat, pokud si nestanovíte pevné cíle, tj. o kolik a za jak dlouho chcete zhubnout. Neměli byste se snažit zhubnout příliš rychle, protože rychlá ztráta hmotnosti, může přivodit nějaké zdravotní komplikace. Např. cíl zhubnout 0,5 až 1 kg za týden je dosažitelný a bezpečný.

Aby bylo možné zhubnout 1 kg týdně, budete muset shodit 1000 víc kalorií, než každý den konzumujete. Je to snazší, pokud seříznete svůj jídelníček o 500 kalorií za den a zároveň spálíte 500 kalorií pomocí běhání či jiného cvičení.

Celkový počet kalorií, které spálíte při běhu, bude záviset na vašem osobním Body Mass Indexu. Nicméně při použití např. sportovních hodinek, či aplikace můžete odhadnout, kolik kalorií spálíte za minutu běhu. Následně si můžete spočítat, kolik kalorií to bude za celý běžecký trénink.

Stanovte si běžecký plán

Nastavení pravidelného běžeckého harmonogramu je nezbytné, pokud chcete zhubnout běháním a dostat se do formy. Koneckonců, pokud budete běhat, jenom občas, tak si moc nepomůžete. Právě pravidelnost je klíčem k hubnutí. Po několika prvních běžeckých trénincích, si najdete svou rutinu a bude se vám běhat stále lépe a snadněji.

Běhat byste měli 3x až 5x týdně, po takovou dobu, aby se vám zvýšila tepová frekvence na dobu alespoň 30 minut. Nezapomeňte, že během prvních 20 minut běhu v podstatě pouze spalujete  kalorie přijaté z jídla v daný den. Poté co uplyne 20 minut, začne vaše tělo spalovat energii, která je uložena v tucích.

Upravujte si různě svou běžeckou rutinu, abyste předešli nudě a byla stále efektivní. Můžete např. zkusit střídat různé rychlosti. Po dobu 15 minut běžet rychle, pak na dalších 15 minut zpomalit a běžet pohodlným tempem. Nezapomeňte však svou tepovou frekvenci udržovat stále zvýšenou, aby tělo spalovalo uložené tuky.

V některé dny se můžete cítit, jako byste běhali pomaleji ale zase na delší vzdálenost. To je samozřejmě taky v pořádku. Dalším zpestřením běhání mohou být i různé běžecké trasy s novými podněty.

Běžecké vybavení

Předtím než vyběhnete zvlášť v případě, že máte trochu nadváhu, je dobré se podívat i po nějakých vhodných běžeckých botách. Hledejte boty, které vás poskytnou dobré odpružení a zároveň stabilitu při běhu.

Tím eliminujete případné zdravotní problémy vzniklé při dopadu chodidla na povrch terénu. V případě, že si výběrem nejste jisti můžete se poradit v nějaké specializované prodejně nebo využít běžecké speciálky Můjběh, kde vám rádi poradí.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.