Jak vybrat rybářský naviják

Datum: 18.03.2016

Dá se říct, že čím je na trhu větší výběr, tím je podstatně horší si vybrat. Nicméně i v této situaci stačí, pokud si určíte nějaké základní faktory, podle kterých budete naviják vybírat.

Dá se říct, že čím je na trhu větší výběr, tím je podstatně horší si vybrat. Nicméně i v této situaci stačí, pokud si určíte nějaké základní faktory, podle kterých budete naviják vybírat. K důležitým faktorům např. patří:

  • Jaké ryby chytáte nejvíce
  • Jakou používáte techniku lovu
  • Jakou částku jste ochotni do navijáku investovat

Samozřejmě je ideální mít větší rozpočet, takže si můžete vybrat pro každý druh prutu, co máte vhodný naviják. Ovšem v případě začátečníků, kteří mnohdy přesně nevědí, jak moc to budou používat a jestli vůbec se vyplatí spíš počkat.

Universální naviják

Najít vhodný naviják, který bude vyhovovat různých rybolovných technikám je vždy pouze otázka kompromisu. Většina z nás asi začíná s chytáním bílých ryb a sem tam otestuje i přívlač. V tomto případě se jako dobrá volba může stát smekací naviják s cívkou kolem 30 – 40 cm. Na řece využijete menší velikost, v případě rybníku či jezer pak větší 40 cm.

Obecně se dá říct, že čím vyšší hmotnost navijáku tím je vyroben z kvalitnějšího materiálu nebo má více ložisek. Na co se podívat dál je způsob konstrukce brzdy.

Přední, zadní nebo centrální brzdu?

Přední brzda, jak již název napovídá je umístěna v přední části cívky. Výhodou je vysoká přesnost a účinnost, která vám umožní citlivou práci s navijákem. Nevýhodou může být horší ovládání zvlášť v okamžiku, kdy máte plné ruce práce s prutem.

Lepší manipulaci nabízí zadní brzda, která u dražších modelů může obsahovat i drobnou stupnici u brzdícího kolečka, takže můžete velmi přesně nastavit brzdnou sílu navijáku. Určitou nevýhodou je nižší brzdná účinnost oproti přední brzdě vzniklá náročnějšími brzdovými převody.

S centrální brzdou kombinujete výhody obou typů. S využitím této brzdy máte možnost držet prut oběma rukama, protože k ovládání stačí pouze jeden prst. Zkrácená je také doba, kterou potřebujete k uvolnění či přitažení brzdy. Ovládání brzdy je umístěno těsně za cívkou.

Navijáky s centrální brzdou patří spíše k dražším záležitostem, což odpovídá jejich výkonu, kvalitě a velmi dobré konstrukci, která vám zajistí používání po mnoho let.

V současné době můžete využít i tzv. bojovou brzdu, která se přidává hlavně k navijákům se zadní brzdou, aby vylepšila jejich brzdnou sílu.

Čím víc ložisek tím lépe?

Při výběru navijáku je důležitou věcí také počet ložisek, které naviják obsahuje. Obecně se dá říct, že nejlevnější navijáky jsou bez ložisek nebo mají např. jen jedno. U špičkových modelů se můžete setkat až s 10 ložisky. Pro klasický lov na položenou vám bude pravděpodobně stačit 3-4 ložiskový naviják.

Rybářské navijáky Jaxon

Mezi špičkové navijáky patří i navijáky polského výrobce Jaxon. Jejich sortiment kompletně pokrývá všechny rybolovné techniky. Najdete zde klasické 3-4 ložiskové modely i modely na sumce či mořský rybolov.  

Kompletní výběr kvalitních navijáků, nejen Jaxon ale i dalších světových i domácích značek najdete v naší rybářské speciálce – www.obchodprorybare.cz

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.