Přeceňujeme své počítačové dovednosti?

Datum: 02.03.2015
Praha 2. března (PROTEXT) - Jak ukazuje studie, kterou v minulém roce provedla Rakouská informatická společnost (OCG – Österreichische computer Gesellschaft), uživatelé digitálních technologií významně přeceňují své znalosti a dovednosti. Podstata studie spočívala v porovnání...
Praha 2. března (PROTEXT) - Jak ukazuje studie, kterou v minulém roce provedla Rakouská informatická společnost (OCG – Österreichische computer Gesellschaft), uživatelé digitálních technologií významně přeceňují své znalosti a dovednosti. Podstata studie spočívala v porovnání sebehodnocení uživatelských dovedností s výsledky praktických úloh, které na stejná témata následně řešili dotazovaní účastníci studie. Výsledky studie jsou pozoruhodné zejména v oblasti běžně využívaných kancelářských aplikací. Téměř 80 procent účastníků studie si myslí, že jejich digitální dovednosti v oblasti práce s počítačem, zejména zpracování dat a informací bez připojení k internetu, jsou na dobré nebo velmi dobré úrovni. Výsledky reálných praktických testů stejných osob ale ukazují, že tuto úroveň nemá ani deset procent z nich. Méně nepříznivě vychází srovnání sebehodnocení a skutečných dovedností v oblasti využívání internetu, kde téměř 85 procent osob hodnotí své dovednosti jako dobré nebo velmi dobré, ale ve skutečnosti jen polovina z nich má pravdu. V oblasti počítačové bezpečnosti naopak byly znalosti a dovednosti účastníků studie s jejich sebehodnocením v poměrně dobré shodě, za což podle autorů studie může silná medializace bezpečnostních rizik práce s digitálními technologiemi a tedy poněkud opatrnější sebehodnocení. Výzkum se skládal ze dvou částí a zúčastnilo se jej cca 1250 účastníků ve věku od 15 do 60 let. V první, dotazníkové části uchazeči sami ohodnotili své znalosti a dovednosti a zároveň odpovídali na dotazy týkající se četnosti používání digitálních technologií nebo typu používaných digitálních zařízení. Ve druhé části uchazeči plnili poměrně jednoduché praktické úlohy v reálném prostředí. Ověřovány byly dovednosti potřebné pro každodenní efektivní využívání počítače, a to na základní úrovni zejména práce s textem, tabulkovým procesorem, elektronickou poštou a internetem. Jak dokazuje i výše zmíněná studie, vnímání úrovně vlastních digitálních znalostí a dovedností je velmi často zcela mimo realitu a pro zjištění nebo doložení jejich skutečného stavu je vhodné využívat spíše praktičtějších metod, než jsou teoretické dotazníkové průzkumy. Jednu z takových metod nabízí mezinárodní koncept počítačové gramotnosti ECDL/ICDL, který za více než 15 let v ČR a 18 let ve světě umožnil více než 14 miliónům uživatelů digitálních technologií zjistit a doložit skutečnou úroveň svých znalostí a dovedností potřebných pro využívání digitálních technologií, zejména s ohledem na potřeby trhu práce. Kontakt: Jiří Chábera, manažer ECDL CZ, info@ecdl.cz, 224 904 242 Odkaz na studii Rakouské informatické společnosti (OCG): http://www.ocg.at/de/pressekonferenz-zur-studie
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.