Staré elektro se sbírá od Aše po Hrčavu, od Lobendavy k Loučovicí

Datum: 22.04.2014
Praha 22. dubna (PROTEXT) - Do celorepublikové sběrné sítě přispěl vytvořením 12.000 odběrných míst kolektivní systém ELEKTROWIN. Sběrné dvory a speciální kontejnery jsou rozmístěny doslova po celé republice, doplňují je mobilní svozy nebo třeba sběrové akce dobrovolných...
Praha 22. dubna (PROTEXT) - Do celorepublikové sběrné sítě přispěl vytvořením 12.000 odběrných míst kolektivní systém ELEKTROWIN. Sběrné dvory a speciální kontejnery jsou rozmístěny doslova po celé republice, doplňují je mobilní svozy nebo třeba sběrové akce dobrovolných hasičů. Nejzápadnější sběrné místo najdete v Aši, nejvýchodnější v Hrčavě blízko Mostů u Jablunkova. Nejsevernější obcí, která zajišťuje zpětný odběr vysloužilých spotřebičů, je Lobendava ve Šluknovském výběžku, nejjižnější jsou Loučovice poblíž Vyššího Brodu. V Loučovicích slouží občanům sběrný dvůr, v Aši je navíc u místního prodejce umístěn kontejner na drobné elektro. V Hrčavě a Lobendavě je zpětný odběr zajištěn mobilními svozy. Výškový rozdíl 935 metrů: Z údajů ELEKTROWINu navíc vyplývá, že nejvýše mohou Češi odevzdat staré elektro v 1065 metrech nad mořem na Kvildě a nejníže ve 130 metrech ve Hřensku. Kvilda i Hřensko rovněž organizují mobilní svozy. Nejmenší obcí, která nabízí svým občanům vlastní řešení zpětného odběru spotřebičů, je Čilá v okrese Rokycany s pouhými sedmi obydlenými domy a 19 obyvateli přihlášenými k trvalému pobytu. I tady organizují dvakrát do roka mobilní svoz. Spotřebiče z Prahy do Madridu ELEKTROWIN už od roku 2005, kdy jej založili výrobci elektra, aby jeho prostřednictvím plnili nově uložené zákonné povinnosti, zajistil recyklaci 9,5 milionu spotřebičů o celkové hmotnosti 180 000 tun. Kdyby se všechny tyto lednice, pračky, vysavače, mikrovlnky a další spotřebiče poskládaly za sebe, vznikla by řada dlouhá jako trasa z Prahy do Madridu a zpět nebo 1,5 délky hranic České republiky. Vyskládané na plochu by zase zabraly 346 fotbalových hřišť nebo 42 Václavských náměstí. Celková hmotnost vysbíraných a recyklovaných spotřebičů odpovídá 320 strojům Airbus A380, který je největším dopravním letadlem světa. Pokud chcete jiné přirovnání, které není závislé na vývoji letecké techniky, pak můžeme hovořit o 25 ocelových konstrukcích Eiffelovy věže. Díky důslednému využití materiálů, které lze recyklací starého elektra získat, se navíc ušetřilo už 1080 MWh elektrické energie, což odpovídá roční spotřebě obyvatel města velikosti Liberce. Nespotřebovalo se 105,500.000 litrů ropy a do ovzduší nebylo vypuštěno 2,080.000 tun CO2. Kontakt. Táňa Pokorná, ELEKTROWIN email: tana.pokorna@elektrowin.cz tel. 731 492 677 Petr Kotek, Spindoctors email: kotek@spindoctors.cz tel. 602 502 789 ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.