Elektronika zdraží až po Vánocích

Datum: 08.11.2013
Praha 8. listopadu (PROTEXT) - Intervence ČNB se dotkne také zboží, které se obchoduje v zahraničních měnách a do České republiky se importuje. Výjimkou nebude ani elektronika a spotřební elektro. Podle mluvčího Euronics Bohuslava Komína je zdražení spotřební elektroniky...
Praha 8. listopadu (PROTEXT) - Intervence ČNB se dotkne také zboží, které se obchoduje v zahraničních měnách a do České republiky se importuje. Výjimkou nebude ani elektronika a spotřební elektro. Podle mluvčího Euronics Bohuslava Komína je zdražení spotřební elektroniky a domácích spotřebičů nevyhnutelné. "K zásahu ČNB došlo ve chvíli, kdy jsme na prodejnách Euronics připraveni na vánoční sezónu a zboží již máme naskladněné. Pro vánoční trh se zboží nakoupilo už v průběhu července a srpna. První zdražení se tak projeví nejdříve na začátku ledna u rychloobrátkového elektra, jako jsou mobilní telefony, tablety nebo menší notebooky, následovat je budou televizory, které jsou nejdůležitějším segmentem pro prodejce elektra a u kterých bude zdražení nejmarkantnější kvůli současným velmi nízkým maržím. Do té doby mají zákazníci možnost nakoupit ještě za staré ceny." Zájem zákazníků o spotřební zboží dlouhodobě klesá a obchodníci s elektrem mají marže tak nízké, že se zdražení projeví plošně kolem 5-10 procent tak, jak se bude posouvat kurz koruny vůči euru a dolaru. Nejvýraznější zdražení lze očekávat u elektroniky s nejnižší marží. To se týká televizorů, fotoaparátů, tabletů nebo notebooků. "Intervenci ČNB vnímáme pozitivně. Názory ekonomů jsou takové, že změny podpoří export až v dlouhodobém horizontu. Pro nás je to však příznivá zpráva v tom, že se podnikají aspoň nějaké kroky k oživení ekonomiky,“ uvádí Komín. Očekávané zdražení by mohlo výrazně ovlivnit nejdůležitější prodejní sezónu, kterou Vánoce bezesporu jsou. „Nevylučujeme ani možnost, že letošní povánoční slevy neproběhnou v takovém rozsahu jako v předchozích dvou letech, protože nebude dostatek zboží. Někteří ekonomové uvádějí, že dokud lidé nepocítí jistotu zaměstnání, budou i v utrácení zdrženliví. Náš názor je v tomto jiný, protože zákazníci mohou využít i splátkový prodej, aby mohli zakoupit zboží ještě před zdražením i v případě, že nebudou v danou chvíli disponovat dostatečnou hotovostí," odhaduje Komín. "Navíc snížení hodnoty koruny vůči euru snižuje i hodnotu úspor domácností, proto je nyní nejlepší doba na nákupy spotřební elektroniky a domácích spotřebičů. Kdo nyní nakoupí třeba nový televizor či pračku, rozhodně neudělá chybu,“ říká mluvčí sítě elektroprodejen Euronics Bohuslav Komín. Kontakt: Bohuslav Komín, mluvčí elektroprodejen Euronics Tel: 602 275 790 Nebo PR EURONICS MC CONSULTANT s.r.o., Jana Holoubková, e-mail: jana@mc-consultant.cz tel.: 728 670 959
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.