Používejte open source software, ušetříte peníze v organizaci i firmě

Datum: 27.07.2010

Mnoho škol, organizací, klubů, firem a dalších subjektů používá placený operační systém, placený software a platí i za služby, které jsou s tím spojeny. Mnozí platí a platí a ani netuší, že existuje open source software, který je odolný proti virům a také proti zásahům nepoučeného uživatele. Mluvíme o Linuxu a konkrétně o Ubuntu.  Už počtvrté o něm vyšla kniha, tentokrát ve verzi 10.4. Jsou k ní přiložena i dvě dvouvrstvá DVD, přičemž jedno obsahuje 32bitovou a druhé 64bitovou verzi.

Kniha vás nejdříve seznámí se základními pojmy a lehce i s historií Linuxu. Dozvíte se, co ta divná slova Linux, Ubuntu nebo GNU vlastně jsou. Další strany jsou věnovány instalaci. Ta bude začátečníka zajímat asi nejvíce, protože například dělení diskových oddílů je docela prekérní záležitost, které se uživatelé často obávají. Kapitoly „Příprava na instalaci“ a „Instalujeme Ubuntu“ vysvětlí, zda Ubuntu poběží i na vašem starším počítači, kolikabitovou verzi použít, nebo představí i alternativní instalace systému, jakými jsou tzv. live média nebo instalace Ubuntu přímo z Windows pomocí nástroje Wubi. V kapitole “Pracujeme s Ubuntu” je popsáno především nastavení pracovního prostředí, myší, klávesnic, monitorů a dalších periferií. Kapitola „Aplikace v Ubuntu“ je určena pro kancelář, internet a multimédia a jsou představeny podrobně a těch ostatních programů je zkrátka tolik, že by vydaly na mnoho dalších knih. Jen namátkou: kancelářský balík pro vytváření dokumentů, tabulek, prezentací programy pro práci s internetem, poštou, nástroje pro komunikaci je k dispozici účetní program Proč knihu koupit? získáte legální operační systém z jednoho dvd můžete instalovat operační systém na tolik počítačů, kolik budete potřebovat – legálně kniha vás provede programy a naučí vás s nimi pracovat ušetříte za nákup mnoha licencí po instalaci máte vše potřebné ihned po ruce a můžete začít pracovat Knihu o Ubuntu si můžete zakoupit od společnosti Liberix, o. p. s., která se zabývá propagací otevřeného softwaru. Mezi nejznámější patří operační systém GNU/Linux, webový prohlížeč Firefox, kancelářský balík OpenOffice.org a mnoho dalších programů. Pokud si přesto nebudete vědět rady, máme pro vás kvalitní školení. Seznamte se i s jiným přístupem ke kvalitnímu softwaru.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.