Soutěž Věda očima mladých zná vítěze

Datum: 17.06.2016
Praha 17. června (PROTEXT) - Letošní ročník soutěže - Věda očima mladých vyhrál projekt mykologické analýzy ovzduší, který zpracovaly sestry Michaela a Kateřina Neubergerovy z Gymnázia Jana Nerudy v Praze. Při své prezentaci instruktážním videem lidem představily, jak můžeme...
Praha 17. června (PROTEXT) - Letošní ročník soutěže - Věda očima mladých vyhrál projekt mykologické analýzy ovzduší, který zpracovaly sestry Michaela a Kateřina Neubergerovy z Gymnázia Jana Nerudy v Praze. Při své prezentaci instruktážním videem lidem představily, jak můžeme sami v domácích podmínkách analyzovat výskyt částic hub a plísní v bytech nebo domech. Soutěž je organizována v rámci programu Věda má budoucnost vzdělávací organizace AISIS, jehož cílem je popularizace vědy u studentů základních a středních škol. Od samého počátku soutěže je hlavním partnerem společnost Bayer. "Bayer, v rámci celosvětového projektu Making Science Make Sense, se aktivně věnuje vzdělávání mladých lidí v přírodovědných oborech v praxi. Vychází to z naší filozofie - Věda pro lepší život, a tak považujeme za přirozené být v České republice a na Slovensku součástí programu Věda má budoucnost. Právě motivace z praxe může být významná pro další rozhodování studentů, aby se dále věnovali přírodovědným oborům, protože zde vidí nejen uplatnění, ale také důležitý společenský přínos," uvádí Markéta Soukupová, Head of Communication, Bayer CZ/SK. Porota si pochvalovala letošní úroveň projektů, která byla výrazně vyšší než loni, a tak je laťka pro další účastníky posunuta zase o něco výše. Prezentace finalistů a slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskutečnilo opět v prostorách Akademie věd ČR, která je odborným partnerem akce. Vítězný projekt může přispět k ochraně zdraví lidí, proto také získal i cenu hlavního partnera soutěže firmy Bayer. "Plísně mohou mít různá zdravotní rizika pro člověka, proto je nutné sledovat jejich koncentraci. Analýza ovzduší právě sleduje koncentrace těch partikulí," řekla ČTK a Českému rozhlasu Michaela Neubergerová. Aktuálně končí pátý ročník šestiletého studia, její sestra je o dva roky níže. Druhou příčku obsadili studenti Střední průmyslové školy Ostrov díky projektu o měření úrovně radiace detektorem v domácnostech. Na třetí příčce skončily dívky z Masarykovy střední školy chemické v Praze, které v projektu učily malé ekology. Iniciativa Věda má budoucnost pátým rokem usiluje o zvýšení zájmu mladých lidí o technické a přírodovědné obory. Ve spolupráci s firmami oživuje teoretickou výuku poznatky z reálného pracovního prostředí. Školáci mohou nahlédnout do zákulisí podniků. V Česku se do tohoto programu zapojilo více než 1500 žáků a téměř 150 učitelů. Více informací na: www.vedamabudoucnost.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.