Kognitivní trénink v autoškole

Datum: 24.03.2014
Praha 24. března (PROTEXT) - Řízení auta je v podstatě velmi komplexní činnost, jež klade vysoké nároky na pozornost nebo na naši schopnost koncentrace či rychlého rozhodování. Odborník by řekl, že kromě motorické stránky vyžaduje řízení správné vnímání tvarů, vizuálně-prostorovou...
Praha 24. března (PROTEXT) - Řízení auta je v podstatě velmi komplexní činnost, jež klade vysoké nároky na pozornost nebo na naši schopnost koncentrace či rychlého rozhodování. Odborník by řekl, že kromě motorické stránky vyžaduje řízení správné vnímání tvarů, vizuálně-prostorovou orientaci, vizuální a selektivní pozornost, sledování a řešení dopravních situací pak klade nároky na výkonné funkce. To jsou schopnosti, kterým se souhrnně říká kognitivní funkce. Každý je máme nějak rozvinuté, v mládí se zdokonalují, ve stáří naopak výrazně slábnou a s nimi i naše schopnost bezpečně řídit auto. Ovšem v autoškole tyto schopnosti dosud nikdo neřešil, tam se klade důraz hlavně na předpisy a praktické řízení auta. Společnost ARBEIT, s.r.o. nyní přichází ve Středočeském kraji s projektem, jehož cílem je umožnit autoškolám doplnit výuku právě o kognitivní trénink. Smyslem je dát těm, které budou mít zájem o rozšíření nabídky, do ruky nástroj, s jehož pomocí by mladí nebo naopak staří zájemci o řidičské oprávnění mohli efektivně trénovat schopnosti, jež jim možná chybějí k tomu, aby se stali dobrými řidiči. Všichni ostatně známe nějakého řidiče, se kterým se bojíme jezdit, protože jeho nepozornost nebo špatné reakce nám nahánějí strach. Zahraniční zkušenosti ukazují, že části takových řidičů by právě kognitivní trénink, tedy trénink pozornosti, koncentrace, orientace nebo rychlé reakce, mohl pomoci neohrožovat sebe ani druhé. Co je platná znalost předpisů, nemáme-li náležité schopnosti pro bezpečné řízení. Navíc vědecké studie dokazují, že třeba u starších a starých řidičů (což jsou ale skoro všichni nad 50 let) je kognitivní trénink efektivnější, než například hodiny na trenažéru nebo kondiční jízdy. Má trvalejší účinek a navíc je i levnější. Co si vůbec pod pojmem kognitivní trénink představit? V zásadě se jedná o software, o sadu speciálních počítačových her, které je možné hrát na libovolném počítači. Zájemci mohou trénovat i doma, protože cílem je, aby her odehráli co nejvíce. Hry jsou i poměrně zábavné, takže posilování mentálních schopností není žádné velké utrpení. Projekt společnosti ARBEIT, s.r.o. ve spolupráci s firmou ALPELEPHANT, jež se u nás právě kognitivním tréninkem již několik let zabývá, dá možnost prvním dvaceti instruktorům nebo majitelům autoškol ze Středočeského kraje, aby se s tréninkem seznámili a získali v kurzu základní znalosti a praktickou zkušenost s tréninkem, který pak mohou nabídnout svým zákazníkům. Tento kurz je bezplatný, protože je financován z Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. Bude probíhat od května do prosince v Nymburce a zájemci se mohou přihlásit na stránkách projektu http://www.bezpecnerizeni.cz. Kontakt: Ing. Kristýna Brzáková brzakova@arbeit.cz tel. +420 774 456 943
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.