70 miliard na zaměstnanost a sociální začleňování

Datum: 09.07.2015
Praha 9. července (PROTEXT) - Operační program Zaměstnanost (OPZ), jehož řídicím orgánem je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, navazuje na Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Jeho prostřednictvím budou - stejně jako v minulosti - podpořeny aktivity vedoucí...
Praha 9. července (PROTEXT) - Operační program Zaměstnanost (OPZ), jehož řídicím orgánem je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, navazuje na Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Jeho prostřednictvím budou - stejně jako v minulosti - podpořeny aktivity vedoucí ke zvýšení zaměstnanosti a adaptability zaměstnanců, dále k integraci sociálně vyloučených skupin do společnosti a v neposlední řadě ke zrovnoprávnění žen a mužů na trhu práce. Celková alokace OPZ, díky kterému může Česko čerpat finance z Evropského sociálního fondu (ESF) až do roku 2023, je zhruba 70 miliard korun. Více než 60 procent alokace, tedy přibližně 43 miliard korun, je určeno na podporu zaměstnanosti a adaptability pracovní síly. "Naší prioritou v oblasti trhu práce je podpora zejména těch skupin osob, u kterých míra zaměstnanosti nejvíce zaostává, což jsou starší lidé, mladí bez praxe, ženy a také lidé s nízkou kvalifikací," popsala záměry resortu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Z uvolněných prostředků budou financovány rekvalifikace, veřejně prospěšné práce, vznik společensky účelných pracovních míst, poradenství, rozvoj služeb péče o děti, vzdělávání zaměstnanců či spolupráce podniků a vzdělávacích institucí. Dalších zhruba 19 miliard korun je vyčleněno na sociální začleňování a boj s chudobou. Tyto prostředky podpoří například transformaci pobytových služeb, sociální podnikání či vznik poraden pro předlužené a sociálně vyloučené lidi nebo programy pro lidi opouštějící vězení. Přibližně dvě procenta prostředků OPZ připadá na sociální inovace s cílem jejich tvorby, testování a následného šíření, a také na podporu mezinárodní spolupráce. Zhruba 6 procent alokace je určeno pro účely zefektivnění veřejné správy. Zbývající prostředky připadají na technickou pomoc, tedy na řízení celého programu včetně podpory žadatelů a příjemců. Poté, co OPZ v květnu schválila Evropská komise, započal proces směřující k prvnímu čerpání unijních prostředků - vyhlašování výzev k předkládání projektů. Jako první vyhlásilo MPSV výzvu, jejímž cílem je zvýšit zaměstnanost mladých lidí ve věku 15 - 24 let prostřednictvím programu Záruky pro mládež. Více informací o OPZ včetně aktuálního harmonogramu výzev pro letošní rok se dozvíte prostřednictvím internetové stránky www.esfcr.cz. Na facebookovém profilu pak najdete praktické rady a tipy, jak najít práci, nebo příběhy lidí, kterým účast v projektech financovaných z ESF změnila život k lepšímu. Kontakt: Natálie Sedláčková Account Manager Ogilvy Public Relations, s.r.o. Tel.: 221 998 407 Mob.: 736 514 279 e-mail: natalie.sedlackova@ogilvy.com
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.