Den otevřených dveří v ČHMÚ 2014

Datum: 19.03.2014
Praha 19. března (PROTEXT) - Český hydrometeorologický ústav organizuje v sobotu 22. března 2014 Den otevřených dveří při příležitosti Světového dne vody (22. března - Voda a energie) a Světového meteorologického dne (23. března - pod heslem Počasí a podnebí pro mládež)....
Praha 19. března (PROTEXT) - Český hydrometeorologický ústav organizuje v sobotu 22. března 2014 Den otevřených dveří při příležitosti Světového dne vody (22. března - Voda a energie) a Světového meteorologického dne (23. března - pod heslem Počasí a podnebí pro mládež). Zároveň si připomíná 60. výročí vzniku ústavu v současné podobě v roce 1954, kdy byl usnesením vlády z 19. listopadu 1953 zřízen Hydrometeorologický ústav, do něhož byly včleněny stávající Státní ústav meteorologický a Hydrologická služba vodohospodářských rozvojových středisek. Návštěvníci se seznámí s činností ústavu, jednotlivými obory (meteorologie a klimatologie, hydrologie a ochrana čistoty ovzduší). Budou moci navštívit a prohlédnout si Centrální předpovědní pracoviště (CPP) v Praze-Komořanech, v Komořanech bude rovněž možno shlédnout ukázky hydrologických měření za povodně v červnu 2013, bude předvedena ukázka historické přístrojové techniky, prezentace publikační činnosti ČHMÚ a jiné. Na observatoři v Praze-Libuši si lze nejen prohlédnout areál, ale i se zúčastnit vypuštění meteorologického balonu s radiosondou. I na dalších odborných pracovištích ČHMÚ na pobočkách v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě bude možno shlédnout ukázky měření. Pracovníci ústavu také seznámí návštěvníky se staničními sítěmi hydrologických a klimatologických stanic, předvedou praktické ukázky přístrojů. Den otevřených dveří proběhne rovněž na profesionálních meteorologických stanicích (MS) Cheb, Přimda, Churáňov, Kocelovice, Pec pod Sněžkou, Přibyslav, Plzeň-Mikulka, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Svratouch, Kostelní Myslová, Kuchařovice, Luká, Liberec, Červená, Lysá hora a Holešov a observatořích (OBS) Temelín, Dukovany, Doksany a Košetice. Na MS a OBS návštěvníky odborný zaměstnanec provede pracovištěm, seznámí s přístroji na meteorologické zahrádce (přes automatické přístroje na měření teploty, rychlosti větru, slunečního svitu, ovzduší po klasické meteorologické přístroje a zařízení). Objasní, proč a jak se měří a co se s naměřenými daty děje dále a jak se zpracovávají. Průvodce rád zodpoví i případné dotazy. K tomuto Dni otevřených dveří se připojila i observatoř Ústavu fyziky atmosféry AV ČR na Milešovce, kde je možné se seznámit s historickými i současnými měřeními a v případě dobrého počasí si užít i krásný výhled z ochozu věže. Více na www.chmi.cz Kontakt: Iva Sieglerová e-mail: iva.sieglerova@chmi.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.