Mezinárodní workshop o restaurování fotografií

Datum: 22.07.2015
Praha 22. července (PROTEXT) - Mezinárodní workshop o restaurování fotografií - Photographs and Their Environment: Decision-making for Sustainability The Getty Conservation Institute (GCI) ve spolupráci s Ústavem dějin umění AV ČR, v.v.i. pořádá další ze série odborných workshopů,...
Praha 22. července (PROTEXT) - Mezinárodní workshop o restaurování fotografií - Photographs and Their Environment: Decision-making for Sustainability The Getty Conservation Institute (GCI) ve spolupráci s Ústavem dějin umění AV ČR, v.v.i. pořádá další ze série odborných workshopů, které se zaměřují na specifická témata související s problematikou restaurování a konzervace fotografických materiálů. Letošní workshop se uskuteční 13. - 24. 7. 2015 v Praze, prostorách Katedry fotografie FAMU. Programem workshopu je vzdělávání účastníků v oboru restaurování fotografií a v péči o fotografické sbírky. Cílem je též posilování kontaktů mezi restaurátory z různých zemí a transfer teoretických a praktických zkušeností mezi účastníky kurzu a instruktory. Každoročně je zvoleno hlavní téma workshopu, kolem kterého se soustřeďují náplně přednášek, praktických cvičení a exkurzí. Pro rok 2015 bylo zvoleno téma „Fotografie a jejich prostředí. Strategie pro určení a udržitelnost vhodných podmínek.“ Cílem bude hledání strategií pro efektivní a dlouhodobě udržitelná řešení ukládání fotografických sbírek. Optimální prostředí pro fotografické materiály bude sledováno na více úrovních: 1) vhodné prostory/budovy pro dlouhodobé ukládaní, včetně používaných technologií, 2) specifické podmínky pro vystavování a ukládání fotografií, 3) výběr vhodných obalových materiálů. Odborné exkurze jsou naplánovány do Národního archivu, Archivu ČTK, kaple sv. Kříže na Karlštejně, aj. V druhém týdnu workshopu bude velký prostor věnován problematice mikrobiologického napadení fotografického materiálu. Letní škola je otevřena pro 17 restaurátorů s minimálně tříletou praxí v oboru restaurování papíru nebo fotografií. Letošního workshopu se zúčastní restaurátoři z následujících zemí: Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Itálie, Japonsko, Velká Británie, Argentina a Austrálie. Instruktory letní školy budou přední odborníci v oblasti restaurování, konzervace a preventivní péče o fotografie, případně vědci spolupracující na projektech, které se týkají kvality prostředí památek. Jsou to jmenovitě: Bertrand Lavédrine, ředitel Centre de Recherche sur la Conservation des Collections, Paris Sylvie Pénichon, restaurátorka fotografií, Department of Photography, The Art Institute of Chicago Tomáš Vyhlídal, ČVUT, Praha Jiří Smolík, Ústav chemických procesů AV ČR, v.v.i., Praha Jana Krizanova, restaurátorka fotografií, VSVU, Bratislava/Metropolitan Museum of Art, New York Tram Vo, projektová specialistka/hlavní organizátorka workshopu, Getty Conservation Institute, Los Angeles Aktivita je finančně podpořena též Akademií věd ČR a FAMU. ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.