Hudební léto v Jezeří ve znamení Vídeňského kongresu

Datum: 15.07.2015
Praha 14. července (PROTEXT) - V sobotu 1. srpna v 17 hod. bude slavnostně zahájena festivalová sezóna na zámku Jezeří. Záštitu nad koncerty propojenými tématem Vídeňského kongresu převzal doc. JUDr. Pavel Svoboda PhD., D. E. A., poslanec a předseda právního výboru Evropského...
Praha 14. července (PROTEXT) - V sobotu 1. srpna v 17 hod. bude slavnostně zahájena festivalová sezóna na zámku Jezeří. Záštitu nad koncerty propojenými tématem Vídeňského kongresu převzal doc. JUDr. Pavel Svoboda PhD., D. E. A., poslanec a předseda právního výboru Evropského parlamentu. O všech srpnových víkendech se pak místo šumu rypadel z údolí zámek rozezní hudbou, která zde zněla ve slavných dobách zámku na počátku 19. století. A znalci jistě ocení provedení skladeb na autentických nástrojích. Návštěvníci budou moci na chvíli zapomenout na diskuse o prolomení limitů a budou si díky vloženému komentáři moci klást otázky, které si kladli tehdejší obyvatelé zámku: "Kdo byl ten skvělý mladík, který hrál včera na večírku u vévodkyně Zaháňské? A o té dámě všichni vědí, že je to Metternichova milenka, ale prý se stýká i s carem Alexandrem a je zapletena ve špionáži. A ten Beethoven, o kterém dnes všichni mluví, vypadá dost podivně, ale jeho symfonie, kterou pro něj dirigoval stařičký Salieri, byla opravdu dokonalá. Prý hrál v orchestru i Meyerbeer a Moscheles.“ Neuvidí však už zblízka samotného generála Wellingtona, ano, toho, co to nandal neporazitelnému Napoleonovi. Vídeňský kongres byl vskutku setkáním nejvýznamnějších politických osobností tehdejší Evropy nebývalých rozměrů a přinesl nejen mír po napoleonských válkách, ale stal se také obrovskou kulturní událostí. Pro mnohé skladatele se stala Vídeňská konference opravdovým zlomem v kariéře. Vedle zavedených skladatelů jako Salieriho a Jelínka nebo Vranického se zde konečně dostalo skutečné slávy i finančního ocenění právě Beethovenovi. A proslavili se zde i skladatelé doposud známí jen regionálně - příkladem může být Jan Josef Rösler, Ignaz Moscheles, Johann Nepomuk Hummel nebo Franz Schubert. Na Vídeňském kongresu byly navazovány nejen skvělé kontakty pro budoucí angažmá a objednávky skladeb, ale vznikala a prohlubovala se zde také mnohá hudební přátelství. "Jsme šťastni“, říká organizátorka festivalu Alena Hönigov , "že se zámek opět zapojuje do evropského hudebního dění nejen pasivně jako pořadatel koncertů, ale i aktivně: objednávkou soudobých skladeb, utvářením nových hudebních souborů, vlastními premiérovými produkcemi, spoluprací umělců a organizací různých zemí.“ "Absolutně ale nerozumím tomu,“ dodává Alena Hönigová, "proč se v souvislosti s prolomením limitů nemluví o umělecké a historické hodnotě tohoto místa. Ta je skutečně nenahraditelná.“ Bližší informace na http://www.hudebniletovjezeri.cz. Kontakt: MgA. Alena Hönigová, ředitelka festivalu honigova@hotmail.com, tel: 777 644 737 ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.