Spisovatel Tomáš Zmeškal vydává novou knihu Sokrates na rovníku

Datum: 11.11.2013
Praha 11. listopadu (PROTEXT) - Kniha rodinných reportáží, vzpomínek a úvah o hledání konžského otce i souvislostí evropské historie. Pátrání je věc ošemetná a nesmírně nejistá, člověk nikdy neví, co ho cestou potká, zvláště pokud se rozhodne hledat vlastního...
Praha 11. listopadu (PROTEXT) - Kniha rodinných reportáží, vzpomínek a úvah o hledání konžského otce i souvislostí evropské historie. Pátrání je věc ošemetná a nesmírně nejistá, člověk nikdy neví, co ho cestou potká, zvláště pokud se rozhodne hledat vlastního otce. Právě na takovou cestu po stopách svého otce, pocházejícího z Konga, nás ve své knize Sokrates na rovníku bere Tomáš Zmeškal. Na rozdíl od svých předchozích románů tu popisuje osudy svých rodičů a prozrazuje něco i o sobě. Jako zkušený vypravěč se však intuitivně vyhýbá pouhému líčení klasické rodinné historie a vypráví vzájemný příběh Afriky a Evropy 20. století. Příběh, ve kterém se ten malý, rodinný svět prolíná s tím velkým. Se světem, kde se Afrika osvobozuje z koloniálních vztahů, zatímco Evropu paralyzuje studená válka. Teprve z tohoto prolnutí obou příběhů, oné komorní zprávy o otci a rodině s dějinami kulturního střetu, vzniká výsledný tvar knihy - soubor deníkových zápisků, vzpomínek, úvah a rodinných reportáží. Znovu se zde ukazuje, že hledání je pokaždé činností nanejvýš komplexní, a že nestačí pátrat v matrikách a archivech. Kdo chce skutečně pochopit, odkud přichází, musí umět dočasně opustit sebe a odvážit se k hlubšímu ponoru. Teprve poté vzniká celistvý obraz o nás, o naší minulosti i o těch, kteří nás přivedli na svět. Tomáš Zmeškal, autor románů Milostný dopis klínovým písmem, 2008 (Cena EU za literaturu, Cena J. Škvoreckého, nominace Magnezia litera - próza, 2. místo v anketě LN - Kniha roku, nominace Cena Angelus). Životopis černobílého jehněte, 2009 (nominace na Cenu J. Škvoreckého). V současnosti vede autor kurzy tvůrčího psaní. Tomáš Zmeškal: Sokrates na rovníku Nakladatelství Mishkezy, Praha 2013 ISBN: 978-80-87886-00-7 Kontakt: Nakladatelství Mishkezy Dr.phil. Marie Buňatová Pro recenzní výtisky kontaktujte: nakladatelstvimishkezy@seznam.cz http://www.tomaszmeskal.cz/ https://www.facebook.com/Kurztvurcihopsani
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.