Zemřel překladatel Jiří Josek

Datum: 10.08.2018
Praha 10. srpna 2018 (PROTEXT) - Dne 10. 8. 2018 v brzkých ranních hodinách zemřel po těžké nemoci překladatel, nakladatel, režisér, pedagog a autor Jiří Josek. Zanechal po sobě překlady třiceti čtyř Shakespearových dramat, dále kultovního románu Jacka Kerouaca Na cestě, slavné...
Praha 10. srpna 2018 (PROTEXT) - Dne 10. 8. 2018 v brzkých ranních hodinách zemřel po těžké nemoci překladatel, nakladatel, režisér, pedagog a autor Jiří Josek. Zanechal po sobě překlady třiceti čtyř Shakespearových dramat, dále kultovního románu Jacka Kerouaca Na cestě, slavné prózy Williama Saroyana Tracyho tygr, románu Ragtime od E. L. Doctorowa a dlouhé řady dalších prozaických děl. Kromě dramatické tvorby Shakespearovy se Jiří Josek věnoval i dílům jiných divadelních autorů a přeložil například Žebráckou operu Johna Gaye, Skleněný zvěřinec Tennesseeho Williamse či Zabijáka Joe Tracyho Lettse. Díky jeho práci se českým čtenářům otevřel svět básnické tvorby Allena Ginsberga. V neposlední řadě významně přispěl k úspěchům české muzikálové scény díky dokonalým překladům West Side Story, Mary Poppins, Vlasů a mnohých dalších titulů. Jiří Josek je držitelem řady cen za překlad a dabing, mezi nejvýznamnější patří Jungmannova státní cena, kterou dostal za překlad Shakespearova Hamleta. Fikční světy jeho překladů byly a jsou pevně zakotvené v žité zkušenosti člověka. Shakespeare pro něho nebyl nedostižným poetizujícím bardem, ale tvůrčím duchem, který svět okolo sebe vnímá a vykresluje se všemi jeho protiklady, nesrovnalostmi a nahodilostmi, díky nimž se člověk opakovaně smiřuje se životem i smrtí. Kontakt: e-mail: josek@nakladatelstvi-romeo.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.