Ozvučení kostela

Datum: 23.01.2009

První, co se nám vybaví u ozvučení kostela je, že to musí být především laciné. Druhé je, že zcela jistě budeme mít problémy s akustikou.

První, co se nám vybaví u ozvučení kostela je, že to musí být především laciné. Druhé je, že zcela jistě budeme mít problémy s akustikou, která obsahuje řadu zpoždění a odrazů, navíc se akustika silně změní, když kostel bude obsazen lidmi.

Jako zdroj signálu se nejčastěji používá několik (obvykle 3) mikrofonů MD 505 nebo MD 500 na řečnických stojanech, které jsou doplněny přepážkovým, u oltáře trvale zabudovaným, mikrofonem PA 210 nebo PA 570 a dále ručním (mobilním) bezdrátovým mikrofonem MBD 830.

Všechno to je napojeno na ústřednu JPA 1032, nebo JPA 1182 popř. JPA 1302 nebo JPA 1182 popř. JPA 1302 – záleží na potřebném výkonu a komfortu obsluhy. Tyto ústředny mají v sobě, kromě mixážního pultu a třeba rádia, zabudován i zesilovač se 100 V výstupem.

Co se týče samotného zvučení, tak to se provádí buďto zepředu pomocí reprosoustav řady DPT 2×x (jsou úzké a tak hrají do větší šířky) nebo pomocí silnějších, ale „úzce“ směřujících DPT 6×x, nebo z podpěrných sloupů, vždy po čtveřicích (1 na každou stranu), pomocí oblíbených SP 512 s konzolou, anebo do větší šířky hrající SP 402.

Jak jsme říkali na začátku, je třeba se věnovat akustice, takže nainstalované soustavy bude třeba natočit a doupravit tak jejich vyzařování, abysme akustiku vylepšili – zmírnili zpětné vazby, a vylepšili akustické vykrytí.

Rozvod je samozřejmě proveden ve 100 V režimu CYKY 2×1.5 kabelem. Jako doplněk ozvučení musíme závěrem zmínit řečnický systém WA 450RC nebo levnější a ne tak výkonný a komfortní WA 300RC či dokonce jen jednoduchý WA 110RC, což je praktický pomocník pro „venkovní“ mobilní ozvučení, např. pro kněze na hřbitovech, poutích atd. Tyto řečnické systémy jsou jednoduché na ovládání a obsahují v sobě tak či onak rozšířenou kombinaci mikrofon – zesilovač – reproduktor.

I tyto systémy, český výrobce DEXON, navrhuje a nabízí. Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat Dexon Czech s.r.o. na jejich stránkách www.dexon.cz nebo na tel. 596 321 160. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení zcela zdarma.

 .<>

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.