Ozvučení ordinace lékaře a čekárny

Datum: 23.01.2009

Ozvučení ordinace a přilehlých prostor, což je obvykle jen čekárna, se provádí jednoduchým způsobem…

Ozvučení ordinace a přilehlých prostor, což je obvykle jen čekárna, se provádí jednoduchým způsobem, a sice monofonně a navíc jenom v jedné zóně. Je sice pravdou, že ty nejlevnější ozvučení jsou prováděny dokonce jednoduchou hifi věží a 2 páry reproduktorů, jedny v ordinaci a druhé v čekárně.

Hlavní požadavky na takovéto ozvučení je především příjemná zvuková kulisa, která neruší a snaží se navodit příjemnou atmosféru. Po ozvučení nechceme žádnou velkou hlasitost, spíše jde o kvalitu a „příjemnost“ reprodukce.

Jako zdroj signálu lékaři (ano jsou to oni, kdo pořízení ozvučení iniciuje) nejčastěji volí různé CD přehrávače, internetová rádia, discmany atd. V některých případech lékaři či sestřička potřebuji volat pacienty, či vyhlašovat jiná hlášení, proto doporučená sestava obsahuje přepážkový mikrofon, např. typ PA 570. Nakonec všechny zdroje signálu jsou vedeny do centrály – rozhlasové ústředny. Od té nečekáme žádný velký komfort, ten plní samotné zdroje signálu. Rozhlasová ústředna signály smíchává a budí jednu zónu, která obsahuje všechny reproduktory, jak v ordinaci, tak v čekárně. Podle toho, kolik je použito reproduktorů, volíme i typ ústředny. Z vlastní praxe doporučujeme JPA 1030 (30 W) , JPA 1182 popř. JPA 1302 (240 W). Poslední jmenovaná už obsahuje jak CD přehrávač, Mp3, USB Flash, SD kartu tak i tuner, takže se minimalizují nároky na zdroje signálu.

Z rozhlasové ústředny jde jeden pár vodičů (doporučujeme typ CYKY 2×1,5 nebo stejný průřez v lanku) na samotné reproduktory, které jsou zapojeny paralelně.

Jako reproduktory vřele doporučujeme typ RP 122, RP 81×111 nebo RP 81×81 – to jsou typy podhledové k zástavbě do stropů či stěn, anebo klasické reprosoustavy, např. levnější plastovou ARS 350, SP 402, SP 412, SP 512 které mají vlastní konzolu nebo i klasické Hifi reprosoustavy Largo 70. Pravidlem je, že použitá rozhlasová ústředna poskytuje tzv. 100 V signál a proto i použité reproduktory musí tento signál využívat, což znamená, že musí mít instalovaný převodní transformátor. Pokud již není součástí (není u Largo 70, 402, 502, 412, 512), vestaví se typ PT 100 dovnitř.

Reproduktory či reprosoustavy rozmísťujeme v síti 3–4 metrů a tak, aby reprodukce byla všude dobře slyšet a aby zbytečně v určitých místech příliš nerušila. Doporučujeme ve výšce min 2,2 s mírným náklonem směrem dolů.

I tyto systémy, český výrobce DEXON, navrhuje a nabízí. Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat Dexon Czech s.r.o. na jejich stránkách www.dexon.cz nebo na tel. 596 321 160. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení zcela zdarma.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.