Ozvučení pro bazén, wellness centrum nebo aqua centrum

Datum: 27.11.2013

Stále více se do popředí zájmu dostávají místa pro relaxaci, ke které dopomůže příjemná hudba.

Stále více a více se do popředí zájmu dostávají místa pro odpočinek a relaxaci. Mohou to být ty komerční – většího rozsahu anebo i ty menší – ryze soukromé. Myšlenka je pořád stejná: Vytvořit místo pro aktivní i pasivní odpočinek, ke kterému dopomůže příjemná hudba.

Už v samotném začátku je důležité na zvuk myslet. Pozdější zásahy do již existujícího vydlážděného interiéru jsou téměř nemožné, především z důvodu nemožnosti dodatečné pokládky elektroinstalace. Zvážíme, zda a kde by přítomný zvuk byl vhodný. Jsou totiž místa, kde je naopak žádoucí úplné ticho.

Bazén je místo s největší vlhkostí. Vybíráme reproduktory s patřičnou odolností na vlhkost, pozor také na korozi. Místo bazénu ve většině případů nemá žádný podhled, proto jsou nutné vlhkuodolné reprosoustavy, např. ty s konzolou SP 412, SP 512, SP 812 nebo SP 402. Poslední jmenované vynikají nasměrováním zvuku do stran a tak ozvučí daleko větší plochu z jediného místa. V některých případech architekti volí i závěsné reprosoustavy. Ať už vyberete klasické „bedničky“ nebo závěsné typy, platí, že zásadně ozvučujeme místo kolem bazénu, tedy tam, kde jsou umístěná lehátka. Nabízí se také varianta ozvučení nad samotnou vodní plochou, to má ovšem tři nevýhody. Tou první je zvýšená vlhkost. Druhou je příliš vysoký strop, kdy zvuk by byl směrován z velké výšky oproti vodní hladině, od které se odrazí a tudíž znesrozumitelní. Třetí nevýhodou je, že ve vodě jsou návštěvníci (zejména děti) daleko více hlučnější, takže nemá příliš smyslu tento povyk přehlušovat. Naopak v místech okolo bazénu snadno použijeme reprosoustavy níže na zdi, které nasměrujeme na místa s lehátky. Zde zvuk bude daleko příjemnější.

Relaxační místnost, nebo chcete-li, odpočívárna, je koncipována odlišně. Nejprve se dotažte budoucího provozovatele, zda tento prostor nemá být náhodou zcela tichý (i tyto případy se již vyskytly). S velkou pravděpodobností se střetnete s případem, kdy bude požadavek na pohodovou hudbu. Všimněte si, že zde tedy musí „hrát“ zcela něco jiného (pohodovějšího) než v místě bazénu. To se týká zejména wellness center, kde tím pádem musíme použít několikerého hudebního signálu, jinak řečeno „různou hudbu do různých zón“. Pokud jsme ovšem v soukromí, a tedy v malé instalaci, obvykle se zákazník spokojí s hudbou společnou, pro relaxační i bazénové prostory.

Jaké repro tedy pro odpočívárnu použít? Je-li k dispozici pohled, tak rozhodně doporučujeme podhledové typy. A protože hudba má být příjemná, musíme zvolit ty nejkvalitnější, hifi, RP 122, RP 81×111 nebo RP 81×81. Není-li k dispozici podhled, nezbývá, než použít kvalitně hrající reprosoustavy, raději ty větší, SP 512 nebo SP 402, aby byl dostatek basů, které dělají zvuk daleko „teplejším“ a příjemnějším.

Sprchy. Ano i prostor sprch je záhodno ozvučit. Vzhledem k tomu, že je tady stříkající voda, musíme reproduktory vestavět do zdí nebo stropů. Samotné ozvučení se v těchto „koupelnách“ provádí pomocí vlhkuodolných reproduktorů RP 61, RP 62, RP 64, RP 84, RP 81 nebo RP 82, do kterých přivádíme stejný signál jako do prostoru samotného bazénu. Nezapomínáme ani na ozvučení WC ve stejném stylu.

Zajímavou kapitolou jsou sauny. Jistě vás napadne riziko vysoké teploty. Abychom reproduktory „neupekli“, je žádoucí je instalovat dole, při podlaze, kde teplota nepřesahuje 100 °C, na které jsou modely RP 61, RP 62, RP 64, RP 84, RP 81 nebo RP 82, dimenzovány. Naopak, nahoře, ve nebo u stropu, může být teplota až 120 °C a ta je pro reproduktory smrtící.

Jak jsme zmínili na začátku tohoto článku, relax může být pasivní nebo aktivní. Aktivní relax není nic jiného, než sport. Soukromé prostory i veřejná wellness centra tak nabízejí služby sportovního vyžití. Aby sportovní výkony byly co největší a „nejpropocenější“, dopomůžeme návštěvníkům dynamickou rychlou a zároveň hlasitou hudbou. Ozvučení toho musí být schopné. Ve stropní variantě jdeme do výkonovějších RP 122, RP 81×111 nebo RP 81×81,, v nástěnné variantě pak do robustnějších SP 812 nebo SP 402. To první je nenápadné (pozor ale na drnčení podhledu), to druhé zase viditelné, ale výkonnější.

U bazénů se téměř vždy nacházejí prostory se zázemím, tím máme na mysli šatny, chodby a atrium s recepcí. Máme-li případ wellness centra, bude vychytávkou do těchto míst „pustit“ opět jiný signál, než pro bazén nebo relaxační prostory. Pro případ „malé šatničky“ nebo chodby v rodinném domě to nemusíme přehánět a proto zde použijeme stejnou hudbu. Ta musí být „nenápadná“, spíše tišší, navozující příjemnou ˇčerstvou atmosféru". Ozvučení má být i nenápadné fyzicky, skryté. Jde-li vestavovat, vestavujeme. A tak používáme podhledové reproduktory střední třídy, např. RPT 102, RPT 92, RPT 80×80.

Nyní k samotné volbě hudebního zdroje. Wellness centra – to je případ, kdy instalujeme rozhlasovou ústřednu maticového typu. Říkáme „různé signály do různých zón“. V každé části wellness centra bude hrát jiná hudba. Za tímto účelem se hodí typy JPA 1600, JPA 1640, nebo multiroom systém MRS 1310 posílený o koncové zesilovače, nebo přehrávače podkresové hudby JBG 201, JBG 202, JBG 203 napojené na koncové zesilovače, nebo nejkomfortnější, a stále více populárnější, varianta IP digitálního ozvučení Virtuální ústřednou Netspeaker. Regulace hlasitosti se děje v případě wellness centra pouze centrálně.

V rodinném domě zůstáváme skromnější, a tak instalujeme hudbu jedinou. Je vhodné použít vícekanálový zesilovač. Zde doporučujeme např. model JPM 1320, který obsahuje 8 mono kanálů, nebo-li 4 stereo. Ten se napojí na stávající audio systém v obývacím pokoji. Je na vás, jak tyto kanály využijete. Faktem je, že na každý tento kanál připojíte vždy jeden prostor a tedy problémy s těžkopádným sérioparalelním zapojováním a nedodržováním impedance v případě, kdy je toho zapnuto více, jsou vyřešeny. Regulaci hlasitosti můžeme provádět lokálně, např. prostřednictvím regulátoru DEXON PR 300 anebo, pokud máme k dispozici stereofonní signál, pomocí regulátoru DEXON PR 300S. Tyto regulátory zatěžují audio síť rovnoměrnou impedanci a jejich regulace je zcela lineární.

Je-li požadavek na „rychlou“ instalaci hudebního zdroje, tedy „jedná krabička“ s minimem zapojování, co vyřeší vše v jednom prostoru s malým výkonem, šáhneme po tzv. nástěnném přehrávači. Zástupci jsou MRP 2170, MRP 2200 nebo MRP 2400,

Nástěnné přehrávače obsahují nejenom stereo zesilovač ve třídě D, ale také FM tuner, Bluetooth konektivitu pro snadné přehrávání ze smartphonu nebo tabletu, dále Mp3 přehrávač, jež přehrává soubory z USB slotu, nebo i mixážní konzolí s lokálními vstupy. Uživatel tak získává nevídaný komfort přehrávače a zesilovače v jednom. Komfortní modely je možné ovládat prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu přes wifi síť. Připojení nástěnného přehrávače je jednoduché – jedním kabelem přímo napájení 230 V a druhými dvěma kabely odchod na pár reproduktorů.

Jak to vše zapojit? Nelze krátce říci, zda v systému nízkoimpedančním (4 nebo 8 Ω), nebo v systému vysokoimpedančním (100 V). Malé instalace, jako wellness místnosti a bazény v rodinných domech budeme pravděpodobně řešit ve stereu v nízkoimpedančním režimu. Velké areály a rozsáhlé systémy je naopak výhodné řešit ve 100V režimu. Samozřejmě dáváme pozor na elektrickou bezpečnost a všeobecné zásady elektroinstalace ve vlhku.

Na závěr se musíme ještě zmínit o požadavku na různá hlášení ve veřejných aqua a wellness centrech. Řešení je mnoho. V případě IP digitálního ozvučení toto hlášení (a také upoutávky a reklamy) provedeme přímo mobilním telefonem, klasickým telefonem, nebo přepážkovým mikrofonem PA 570 zapojeným do počítače. Můžeme hlásit i prostřednictvím interního mikrofonu v notebooku. Vše můžeme zautomatizovat a naplánovat v nastavení systému. Nainstalovali-li jsme klasický analogový systém, zapojíme výše uvedený mikrofon přímo do rozhlasové ústředny.

I tyto systémy, český výrobce DEXON, navrhuje a nabízí. Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat Dexon Czech s.r.o. na jejich stránkách www.dexon.cz nebo na tel. 596 321 160. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení zcela zdarma.


.<>
.<>
.<>

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.