Ozvučení sportovních klubů, trenérů a cvičitelek

Datum: 12.07.2011

Ozvučení pro sportovní kluby či jednotlivce, např. trenéry či cvičitelky zumby, má několik podob, lišících se rozsahem ozvučení.

Ozvučení pro sportovní kluby či jednotlivce, např. trenéry či cvičitelky zumby, má několik podob, lišících se rozsahem ozvučení. Jsou to tyto případy:

  1. sportovní klub potřebuje ozvučit hřiště, tedy sportovce
  2. sportovní klub potřebuje ozvučit tribunu, tedy diváky
  3. trenér potřebuje posílit svůj hlas, aby se nenamáhal a jeho svěřenci ho dobře slyšeli
  4. cvičitelka potřebuje posílit svůj hlas a reprodukovat hudbu, podle které se cvičí
  5. fitness či spining centrum potřebuje pevné vnitřní ozvučení

Nyní postupně rozebereme jednotlivé případy a jejich řešení.

a) Sportovní klub potřebuje ozvučit hřiště, tedy sportovce.

Pomiňme teď případ O2 arény a podobných, kdy ozvučení takto velkých prostor je součástí výstavby a opravdu vyžaduje projektové řešení s jiným, „velkým“ přístupem. Podívejme se na většinový případ, a sice, „hřiště stojí“ a dodatečně má být ozvučeno. Sportovní klub, nezřídka placený s obecního rozpočtu, samozřejmě na to nemá peníze, a tak ozvučení musí být provedeno levně, rychle a především bez nákladných víceprací.

Řešíme jednak srozumitelnost ozvučení a dále vykrytí akustickým signálem na vhodná místa, tedy ne mimo hřiště, např. na okolní zástavbu sousedících rodinných domů (problémy s přílišným hlukem – hygiena). To vše se děje v tzv. 100V režimu. Jako zdroj řečového signálu volíme mimo podkresové hudby klasický mikrofon Dexon MD 500 nebo přepážkový typ PA 560. Pokud se potřebujeme s mikrofonem pohybovat, použijeme bezdrátový ruční set MBD 810 nebo jeho náhlavní variantu MBD 910.

Za centrálu (buzení) ozvučení volíme stovoltový zesilovač nebo rozhlasovou ústřednu, jejíž výkon i komfort obsluhy se stanoví podle použitých reproduktorů. Stovoltový systém proto, protože ozvučení je obvykle na velké ploše. Samotné reproduktory či reprosoustavy – sloupové Dexon DPT 6×x či reentrantní (tlampače) SC xxAH umísťujeme na dostupné sloupy. Ty jsou samozřejmě dostatečně klimaticky odolné. Populárními se v poslední době staly velmi výkonné Dexon SC 60AH, kdy pro běžná „vesnická“ hřiště postačí 2 nebo 4 ks. Hustota rozmístění reproduktorů je 10 – 15m, což považujeme za cenové a kvalitní optimum. Nezapomínejme ještě, že kvalita a čistota zvukového přenosu je úměrná hustotě sítě a vlastnímu natočení reprosoustav.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.