Ozvučení pro cvičitelky a trenéry

Datum: 23.01.2009

Pryč jsou doby, kdy si cvičitelka vystačila s hifi věží či řečnickým systémem…

Léto, čas dovolených, můžeme trávit aktivně. Co je zajímavé, řady těch, kteří se rozhodnou davově páchat aerobic či zumbu, stále rostou. A když už se rozhodnete jako cvičitelka někde vycestovat a uspořádat cvičení např. na pláži nebo u bazénu, anebo jen začít cvičit „u nás doma“, je podstatné se zamyslet nad vašim ozvučením. A trenéři jsou na tom podobně. Nač pořád křičet, když si lze pomoci ozvučením. Ale popořádku.

Pryč jsou doby, kdy si cvičitelka vystačila s hifi věží nebo jen svými hlasivkami. Tento druh sportu se stal populárním, a tak i cvičitelky dobře ví, že kvalitní, dostatečně výkonné a mobilní ozvučení je výhodou nejenom pro samotnou cvičitelku, ale i pro cvičence, které dobrá, dynamická a líbivá hudba dokáže vybudit ke „sportovnějším a vypocenějším“ výkonům. Samozřejmě, systém musí být pro cvičitelku cenově dostupný a především praktický.

Začněme od složitějšího, avšak lépe hrajícího, systému.

Praxe ukázala, že jako naprosté minimum pro ozvučení cca 40 cvičenek se velice dobře hodí reprosoustavy Dexon BC 1000A. Jsou aktivní, tzn., že mají již v sobě zesilovač. Instalujeme je na stojany – trojnožky. To je důležité, neboť reprosoustavy musí směřovat mírně nad hlavy cvičenek. Není tudíž možné postavit reprosoustavy na stůl, či dokonce na zem a myslet si, že ozvučení bude dostatečné.

Dále je potřeba vyřešit podkresovou hudbu a hlas cvičitelky. Pro posílení hlasu cvičitelky dnes výhradně používáme bezdrátové mikrofony. Zde doporučujeme modely Dexon MBD 930 nebo MBD 932 nebo nejlépe MBC 940 Jde o sadu mikrofonu na hlavu, vysílací „krabičky“ za oděv a samotného přijímače. Náhlavní mikrofony mohou být různé. Praxí se osvědčily ty s velkou výdrží, zejména modely HM 40 a HM 26.

Podkresovou hudbu, podle které cvičíte, můžete sice pouštět z nějakého velkého přehrávače, ale, jak se říká, kdo by se s tím tahal. Moderní, a řekněme elegantní způsob, je použít skladný tablet nebo chytrý telefon.

No, a jelikož potřebujeme nastavovat odděleně sílu hlasu, podle toho, v jakém prostoru s jakou akustikou se nalézáme, a sílu podkresové hudby, potřebujeme mixážní pult. Nebojte, není to nic složitého, např. model MRP 2220 patří ke snadno pochopitelným a malým.

Jak to vše nakonec zapojíme? Reprosoustavy propojíme signálovými kabely s mixážním pultem. Do toho pak „nastrkáme“ výstup z tabletu nebo mobilního telefonu a výstup z přijímače bezdrátového mikrofonu. A je hotovo.

Když vás zapojování ozvučovacího setu skutečně neláká a chcete mít vše v jednom a s minimem propojování, je čas zvolit na začátku zmiňovaný řečnický systém.

Bezdrátové řečnické systémy, např. WA 450RC, či menší WA 410RC, jsou dodávány s různě bohatou výbavou. Ty nejkomfortnější tak pořídíte s ručním bezdrátovým mikrofonem a vysílačem za oděv spolu s klopovým a náhlavním mikrofonem. V zařízení je vždy vestavěn zesilovač s reproduktory a samozřejmě i přijímače bezdrátových mikrofonů. Ke komfortu přispívá i vestavěný MP3 přehrávač, Bluetooth (abyste mohli vysílat hudbu přímo ze smartphone) a možnost bateriového napájení z akumulátoru, který můžete dobíjet.

Uvedené řečnické systémy jsou velmi vhodné všude tam, kde je potřeba reprodukovat hudbu a řeč rychle a bez zapojování. Samozřejmě nejsou tak výkonné jako výše uvedená varianta. To je ale vyváženo tím, že se dají snadno přenášet a jejich snadné zapojení nevyžaduje žádnou manipulaci s kabely nebo nastavování parametrů, ale jen připojení do elektrické sítě. Není-li k dispozici elektrická síť, je možné použít napájení z automobilu anebo vestavěného akumulátoru. Tuto variabilitu ocení zejména laická obsluha, která chce být ušetřena zapojování kabelů a chce „vše v jednom“. A skutečně to dostává – řečnický systém je opravdu jedna „krabice“ a mikrofon k tomu.

Je tedy na cvičitelce, zda opětuje více peněz a času na zapojení, čímž získá robustní kvalitní ozvučení, anebo chce raději „chytré“ malé řešení bez zapojování. Otázka financí je pak jen odvislá od vyžadovaného komfortu a výkonu ozvučení.

Řečnické systémy jsou vhodné i pro trenéry. Těm musíme doporučit i megafony, které jsou hlasitější a ozvučí prostor více do dálky.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.