Ozvučení firemních, administrativních a výrobních prostor

Datum: 23.01.2009

Ozvučení administrativních prostor sebou nese potřebu ozvučovat několik místností, obvykle kanceláří a několik dalších prostor vč. výroby a skladů.

Ozvučení administrativních prostor sebou nese potřebu ozvučovat několik místností, obvykle kanceláří a několik dalších prostor vč. výroby a skladů. Proto je vhodné ozvučení provádět výlučně ve 100 V režimu (trasy jsou dlouhé a mohou se rozšiřovat) s několika zónami. Výhodou pak je možnost spínání a regulování hlasitosti na zónách zvlášť, vyhlašování oznámení do jednotlivých zón a další komfort. Vystačíme-li se třemi zónami, jejiž počet můžeme samozřejmě rozšířit díky posilujícímu zesilovači,, zvolíme ústředny JPA 1185 nebo JPA 1305 nebo JPA 1505. Větší model rozhlasové ústředny JPA 1504 disponuje šesti zónami. Šestizónové ústředny JPA 1504 nebo ZA 6480 dovolují připojení speciálního přepážkového (stolního) mikrofonu PA 115 nebo RC 600 ve vrátnici, recepci, nebo u ředitele. „Umí“ volbu zón, takže hlášení můžeme směrovat jen do určité části podniku.

Vývoj v rozhlasových ústřednách jde ale stále kupředu. Tím nejmodernějším řešením ozvučení, je ozvučení digitální po počítačové síti. Proto výše uvedené ústředny můžete pořídit ve verzi IP nebo WiFi a pak je snadno ovládat přes počítač, přehrávat internetová rádia, volat do nich, plánovat znělky a spuštění, mít spoustu aplikací a mnoho dalšího.

Velké administrativní budovy většinou vyžadují tzv. evakuační rozhlas, To ověříme prostudování technické zprávy nebo tzv. požárně bezpečnostního řešení stavby, zvláště jsou-li v běhu nové výstavby nebo rekonstrukce. Evakuační rozhlas je komplikované sofistikované zařízení s potřebnou certifikací a řeší nejenom komfort obsluhy, ale také i napojení na požární systém EPS, zálohu zesilovačů, zálohu napájení, dohled, měření zařízení i reproduktorů. Celý systém v tomto případě řešíme pomocí Evakuačního rozhlasu Met nebo Metcube jež je plně certifikován podle ČSN EN 54–4, EN 54–16. I reproduktory v tomto případě jsou v evakuační ver­zi.

Použití reprosoustav je dáno především interiérem, volíme např. sloupové DPT pro ozvučení do větší šířky v sálech, ARS řadu (reprosoustavy s ohledem na cenu, plastové na zavěšení), řadu SP (dřevěné nebo plastové s konzolou) pro „hezčí“ interiéry, zejména modely SP 412 a SP 512.

Skryté ozvučení ve stropě má vždy praktické výhody. Zapadá lépe do interiéru a je, do jisté míry, nezávislé na pozicích nábytku. Jelikož 100V rozvod je nutností, tak z reproduktorů volíme řadu RPT (reproduktory obsahují transformátor), doporučujeme modely RPT 111 a RPT 122. Do sádrokartonových a stropů se také hodí RPT 80×80. Jejich instalace podhledových reproduktorů je snadná a snažíme se ji upřednostnit před reprosoustavami na zdi.

Pro výrobu doporučujeme nejčastěji reentrantní reproduktory. Svou povahou zvuku nejsou zbytečně maskovány hlukem strojů, a tak hlášení je dobře rozumět i při nutné vyšší hlasitosti. Dalším přínosem je možnost jejich nasměrování – mají úzkou směrovou charakteristiku. Tu mají i tzv. zvukové projektory, ty ale již nemají tak velkou citlivost, hodí se proto na nákladové rampy, sklady a klidnější prostory. Zvukové projektory se hodí i pro reprodukci hudby.

Reproduktory či reprosoustavy rozmísťujeme v síti 3–4 metrů a tak, aby reprodukce byla všude dobře slyšet a aby zbytečně v určitých místech příliš nerušila. Reprosoustavy doporučujeme ve výšce min 2,5 m s mírným náklonem směrem dolů. Vždy ozvučujeme místa, kde jsou pracovníci, zbytečně „neplýtváme“ reproduktory tam, kde nikdo nechodí. Totéž platí pro výrobu, kde ozvučujeme místa, kde je obsluha strojů a pracovníci. Tedy ne místa, kde jsou pouze stroje či regály a pracovníci se tam vyskytují zřídka.

V jistých případech, nejvíce v administrativních budovách státní správy, s přístupem veřejnosti je nařízena tzv. indukční smyčka. Indukční smyčka je „posilující“ prostředek pro nedoslýchavé. V tomto článku rozebíráme, kde a kdy je potřeba, jak ji navrhnout, instalovat a zapojit.

Přehrávání hudby pro zaměstnance má dva úskalí. Tím prvním je fakt, že dříve nebo později se Mp3 soubory nebo rádia oposlouchají. Hudební kulisa už nebude tak zajímavá, bude známá a vznikne potřeba přeladit rádia nebo stáhnout jiné Mp3. Tudíž nastávají mezi zaměstnanci dohady, co vlastně poslouchat a komu se co líbí. Druhým úskalím je zákonná nutnost platit autorské poplatky a je jedno jestli posloucháte FM rádio, internetové rádio nebo Mp3 soubory. Oba problémy řeší služby streamování hudby a reklam InStore Radio Lite a InStore Radio Full. Hudební podkres je tvořen „dál a dál“ automatem, takže se neoposlouchá, a nemusíte platit autorské poplatky OSA a Intergramu.


.<>
.<>

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.