Jak funguje vosk na dřevo

Datum: 01.04.2018

Vosk na dřevo se používá podobně jako laky nebo lazury na dřevo. Na rozdíl od nich však poskytuje větší ochranu. Při aplikaci lehkého povlaku vosku na dřevo je celý dřevěný povrch chráněn před vlhkostí a velmi dlouho zajistí stále stejnou barvu dřeva.

Vosk na dřevo vytváří na povrchu hluboký lesk, což je u jiných výrobků někdy velmi těžké dosáhnout.

Může ho použít jak na natřené, tak i surové dřevo. Můžete ho používat i k ošetření a utěsnění dřevěného povrchu, ale také se někdy používá i jako lehké mazivo. Ochranný voskový povlak ocení i např. hlavičky šroubů ve dřevě.

Vosk na dřevo je obvykle směsí karnaubského vosku, parafínu a včelího vosku smíchaného s barvami a dalšími složkami na zlepšení vlastností dřeva. Právě tato směs vosku je nejúčinnější, pokud jde o utěsnění, odolnost proti vlhkosti či chemikáliím, které by jinak mohly trvale poškodit strukturu dřeva.

Vosk na dřevo je dostupný v různých barvách. Můžete si tak vybrat odstín podle vašeho dřeva nebo použít zcela jiný podle vašich představ. Tento typ vosku neškodí žádnému dřevu, takže jej používají i restaurátoři při práci na restauraci historického nábytku a dalších dřevěných předmětů.

Proces aplikace vosku na dřevo

Proces nanášení vosku na dřevo je velmi podobný tomu, když voskujete karoserii vašeho vozidla. Doporučuje se použít čistý, suchý hadřík a vše provádět velmi šetrně. Pro dosažení požadovaného vzhledu je většinou nutná pouze jedna tenká vrstva. Pokud použijete příliš velké množství vosku, bude se hromadit, což má za následek matný až neprůhledný povrch.

Doporučuje se při aplikaci vosk tlačit dostatečným tlakem do struktury dřeva, aby byl nejen na povrchu. Poté, co necháte vosk vyschnout po dobu cca 5–10 minut, vyčistěte povrch čistým suchým hadříkem nebo jemným kartáčkem. Výsledný lesk bude okamžitě zřejmý. Aplikaci vosku je možné provádět i jemnou drátěnkou, opět pouze lehký povlak.

Celý tento proces můžete samozřejmě opakovat i několikrát a dosáhnout např. temnějšího lesku a maximální ochranu dřeva. Při leštění nebo voskování nábytku vždy pracujete na dobře větraném místě, protože některé výpary mohou být zdraví škodlivé. Používejte také ochranné rukavice, abyste izolovali ruce od chemických sloučenin.

Co dělat, když se vám vosk bude hromadit na povrchu nábytku?

Voskový povrch nábytku může začít časem zachycovat nečistoty a tím bude povrch vypadat špinavější. Pro odstranění tenké vrstvy vosku na dřevo nepotřebujete nic jiného než měkký hadřík a trpělivost při odstraňování. Pokud chcete odstranit větší vrstvu vosku je lepší už sáhnout po kvalitním čistícím prostředku na dřevo.

Krok 1

Používejte čistý suchý hadřík, který nepouští vlákna. Tím otřete prach a nečistoty na povrchu. Ideální jsou také staré pleny nebo opotřebovaná trička.

Krok 2

Kruhovým pohybem postupně použijte suchou látku a spoustu síly. Není to složité, ale celkem fyzicky náročné. Ve většině případů však dostatečná síla je vše, co potřebujete, abyste se přebytečného vosku z povrchu nábytku zbavili.

Krok 3

Pokud vosková hmota odolává, nalijte čistič dřevěného nábytku na čistou látku, buď přímo z lahve nebo zředěnou horkou vodou. Nechte několik minu působit, aby se starý vosk uvolnil a očistěte jej. Pracujte po malých úsecích po celém povrchu dřeva.

Krok 4

Po dokončení oživte dřevo novým tenkým nátěrem včelího vosku nebo vosku na dřevo s karnaubským voskem.

Velký výběr vosků na dřevo značky Osmo najdete na stránkách www.plechovka-barvy.cz

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.