Nový světový jazyk - Energonština

Datum: 07.06.2010

     Ohlédnout se zpět do historie, sebrat zkušenosti prověřené věky, s pokorou je aplikovat do současných technologií staveb a směle vzhlížet do budoucnosti. Není to vzrušující? Možná by nebylo od věci se ptát lidí, jestli vědí o nízkoenergetickém či pasivním bydlení. Asi by odpovědi zněly ano, ale ruku na srdce, opravdu vědí, nebo jen znají název – nízkoenergetický a pasivní dům.
     S trochou nadsázky jsme pro Vás připravili nový slovník energónské řeči. Řeči o úsporách energií a pohodovém bydlení, pokud možno s minimalizací nároků na neobnovitelné zdroje.

Rozdělení typů domů pro bydlení

     Standardní energetický náročný dům je dům se spotřebou do cca 200 až 250 kWh/m2 a rok. Takový dům je většinou postaven z kamene nebo cihel malého formátu, nezateplený.

     Energetický úsporný je dům se spotřebou do 70 kWh/m2 a rok. Energeticky úsporný dům je sice zateplený, ale často jen na hranici nutného minima

     Pasivní dům – měrná spotřeba tepla na vytápění je méně než 15 kWh/(m2a), Maximální topný výkon do 10 kWh/m2, Celková spotřeba primární energie nesmí překročit 120 kWh/(m2a). Součinitel prostupu tepla u obálky domu - obvodových konstrukcí U < 0,15 W/m2K, okna U< 0,8 a sklo g > 50%. Celková výměna vzduchu v objektu nesmí být větší než 0,6 násobek objemu vzduchu – součinitel neprůvzdušnosti n50 < 0,6 h-1. Rekuperace vzduchu musí mít účinnost minimálně 75%.

     Aktivní dům je takový, který je svou podstatou schopen více energie vyrobit, než spotřebovat.

Znaky pasivního domu

     Mezi základní znaky pasivních rodinných domů patří zejména: kompaktní tvar domu s cílem minimalizovat vznik tepelných mostů a poměr plochy ochlazované obálky budovy k celkovému vytápěnému objemu, orientace domu ke světovým stranám a snaha maximalizovat pasivní energetické zisky, řízené větrání v budově s rekuperací tepla, kvalitní zateplení obálky budovy a tepelně izolační výplně stavebních otvorů (okna a dveře). 

     Člověk, který ovládá řeč o úsporách energií tak nejen šetří přírodu, ale i svou peněženku.

Lekce Energonštiny

Nízkoenergetický ...

     Nízkoenergetický neznamená nedostatek energie pro topení. V energonštině to znamená nízkou spotřebu tepla pro vytápění domu.

Tepelné zisky...

     Tepelné zisky nejsou finanční zisky - cash - „za teplo“, ale ušetřená energie, která je získána z obnovitelných zdrojů. Peníze vaší peněženky se tak pouze šetří.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.