Jak odstranit barvu z dřevěných rámů oken a dveří?

Datum: 19.06.2017

Dřevěné obložení ve vašem domově přidává místnosti přírodnější nádech a vypadá při dobré údržbě velmi dobře. Zvlášť pokud se jedná o dřevěné rámy oken, či dveří. Pokud jste jako většina majitelů domů pravděpodobně dáváte přednost čisté bílé barvě na dřevo, nebo barvám, které kontrastují s barvou vašich stěn.

Jak jde čas, pravděpodobně dojde i na změnu barvy vašich stěn a tím vznikne i potřeba upravit barvu dřevěných rámů oken či dveří. Přichází okamžik, kdy řešíte, jak starou vrstvu barvy na dřevo správně odstranit. Pokud je povrch rámu relativně jednoduchý je to poměrně jednoduché.

Ovšem v okamžiku, kdy jde o více drážek či přímo řezbářskou práci, bude odstranění barvy ze všech škvír opravdu výzvou. V následujících krocích se podíváme na to, jak barvu odstranit bez poškození dřevěného povrchu.

Co budete potřebovat:

  • Mýdlo
  • Vodu
  • Mycí houbu
  • Malířskou pásku
  • Žiletku
  • Dřevěný tmel
  • Hadry
  • Líh
  • Utěrka z mikrovlákna

Krok 1 – příprava povrchu dřevěného rámu

Smíchejte malé množství mýdla s cca 1,5 litrem vody. Poté použijte připravenou houbu, vyždímejte ji a začněte otírat dřevěný rám. Chcete-li dostat z povrchu veškerý prach nebo mastnoty na dřevě, pečlivě houbou projeďte i případné dekorativní prvky. Po dokončení nechte uschnout a na závěr přetřete utěrkou z mikrovlákna, aby se odstranily případné šmouhy.

Jestliže při malování nepočítáte i s nátěrem okolních stěn, použijte malířskou pásku, kterou pečlivě olepíte okrajové části dřevěného rámu přiléhající na zeď.

Krok 2 – použijeme žiletku

Odstranění laku či barvy na dřevo pomocí žiletky je ideální při plochém designu rámů bez zbytečných ozdobných prvků. Umístěte žiletku na okraj povrchu pod úhlem 45 stupňů a za použití pouze mírného tlaku, klouzejte po povrchu.

Dávejte pozor, abyste zbytečně neodstranili s barvou i dřevěný povrch. Samozřejmě když už se stane, není třeba zoufat. Pouze pak bude třeba to opravit nějakým tmelem na dřevo. Povrch projeďte mokrým prstem namočeným v teplé vodě.

Jakmile skončíte s odstraňováním nátěru, vezměte vlhký hadřík a zvolna otřete dřevěný povrch. Tím pomůžete s otevřením pórů dřeva, což se hodí při aplikaci nové barvy na okna.

Výše uvedeným způsobem odstraníte většinu starých barev, pokud se však nedaří použijte krok 3.

Krok 3 – použijte líh

Pomocí lihu velmi snadno odstraníte různé druhy barev. Stačí otevřít lahev a na utěrku z mikrovlákna nalít menší množství. Vlhkým místem pak potírejte dřevěný povrch rámu. Pravděpodobně budete muset použít i více síly, aby se líh dobře dostal do barvy.

Nakonec se barva začne rozmazávat a stále víc jí budete mít na utěrce. V tomto okamžiku je dobré vyměnit utěrku za novou čistou a pokračovat. Pokud je rám členitější nezapomeňte dostat líh i do všech drážek.

Po dokončení povrch dřeva otřete vlhkým hadříkem s čistou vodou, čím odstraníte případné zbytky lihu a barvy.

Kompletní nabídku přírodních olejů a vosků Osmo najdete na: www.oleje-osmo.cz

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.