Jaký typ oleje na dřevo je bezpečný pro dřevěné kuchyňské desky?

Datum: 19.01.2017

Kolem vhodných olejů na dřevo pro ošetření dřevěných kuchyňských desek či řeznických bloků panují rozporuplné informace. V následujícím seznamu vám pomůžeme určit, které oleje jsou vhodné. Cílem je samozřejmě udržet dřevěný povrch desky, co nejdéle jako nový.

Minerální olej

Někdy je označovaný jako tekutý parafín, je netoxický, bez barvy, zápachu i chuti. Jeho vlastnosti zabraňují absobci vody, což jej pak činí velmi oblíbenou volbu pro ošetření dřevěných kuchyňských desek, lžic a dalšího vybavení. Hlavní je to, že složení minerálních olejů neobsahuje prvky nebezpečné pro člověka. Tento typ olejů můžete najít i u strojních zařízení nebo v autě.

Pokud se obáváte, abyste při výběru vybrali ten správný minerální olej do kuchyně – jděte po označení bílý minerální olej, ty jsou bezpečné pro potravinářské účely. Určitě si pečlivě přečtete složení výrobku. Při pravidelné aplikaci minerálního oleje na dřevo zabráníte vysoušení pracovní desky a jejímu popraskání. Zároveň zabrání pronikání kapalin do struktury dřeva, což je pak často zdrojem mikrobů a bakterií.

Včelí vosk

Včelí vosk je také populární volbou pro údržbu dřevěných desek do kuchyně. Vosk má celou řadu možných využití. Můžete jej použít pro dosažení většího lesku vaší kuchyňské desky, ošetřit ji proti vysychání a dodat odolnost proti vlhkosti.

Ideální jsou také kombinace vosku s olejem tzv. voskové oleje, které jsou míchané v různých poměrech.

Kokosový olej

Kokosové oleje jsou v poslední době stále více populární pro různé účely, a to zejména v oblasti pečující kosmetiky. Jsou bohaté na nasycené tuky, kterou jsou dobré pro zdravý kůže. Bohužel všechny tuky a kokosový olej není výjimkou při styku se vzduchem nakonec žluknou.

Nicméně některé vybrané deriváty kokosového oleje rafinované pomocí procesu refrakcionace jsou na tom lépe. Při tomto procesu se kokosový olej oddělí na konkrétní triglyceridy s dlouhým řetězcem, které se odstraní a zůstanou pouze triglyceridy se středně dlouhým řetězcem MCT. Tím vznikne téměř čistý olej na dřevo, který nežlukne, dá se skladovat a je pak ideální právě pro ošetření kuchyňských desek a dalšího dřevěného vybavení.

Carnauba

Také známý jako brazilský vosk, tento vosk je získáván z listů palmy původem z Brazílie. Někdy je nazýván "královna vosků," karnaubský vosk je ceněný pro jeho lesklý povrch, odolnost proti vodě a často se také používá jako automobilový vosk, v leštidlech, kosmetice, a dokonce na zubní niti.

Při výběru vhodného vosku na dřevo si přečtěte složení a velmi často se v rámci dalších složek objeví i karnaubský vosk spolu s včelím a minerálním voskem.  

Jedlá Soda

Na co můžete použít jedlou sodu? K bezpečnému odstranění odolných skvrn na vaší dřevěné kuchyňské desce nebo řeznickém bloku. Stačí posypat problematické místo a setřít vlhkým hadříkem, houbičkou nebo štětcem namočeným v horké vodě.

Citronová šťáva

Pokud vaše kuchyňská deska začne zapáchat, jednoduchý trik je rozkrojit citron na dvě půlky a pak šťávou potřít celý povrch desky. Kyselina askorbová v citronu bude reagovat a oxidovat s organickým materiálem – bakterie, tuky, které jsou příčinou zápachu.

Kompletní sortiment přírodních voskových olejů Osmo najdete na www.oleje-osmo.cz .

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.