Situace na rezidenčním trhu přeje prodávajícím

Datum: 27.10.2016
Praha 27. října (PROTEXT) - Současnou situaci na tuzemském rezidenčním trhu charakterizuje vysoká poptávka po nemovitostech, za kterou zaostává nabídka. Počet vydaných stavebních povolení klesá a ceny rychle rostou. Podle realitní kanceláře LEXXUS je proto nyní velmi příznivá...
Praha 27. října (PROTEXT) - Současnou situaci na tuzemském rezidenčním trhu charakterizuje vysoká poptávka po nemovitostech, za kterou zaostává nabídka. Počet vydaných stavebních povolení klesá a ceny rychle rostou. Podle realitní kanceláře LEXXUS je proto nyní velmi příznivá doba pro majitele, kteří se chystají prodat svůj dům nebo bytovou jednotku. Ty jistě potěší rovněž novela zákona o dani z nabytí nemovitosti, která přenese od 1. listopadu 2016 roli plátce 4% daně na kupujícího. Tohoto trendu využívají někteří majitelé nemovitostí, kteří tlačí na růst nabídkových cen výrazným zdražováním domů a bytů. „Tito prodávající si jsou vědomi příznivé situace na trhu a snaží se jí maximálně využít. Od 1. listopadu 2016 navíc připadne povinnost platby daně z nabytí nemovitosti výhradně na nabyvatele. Pro prodávajícího je daná změna příznivá, protože se mu navýší zisk a navíc odpadnou starosti s úhradou daně nebo ručením. Dosud totiž platilo, že pokud se obě strany transakce dohodly na tom, že daň uhradí zájemce o koupi nemovitosti, ručil za něj právě prodávající,“ uvádí Denisa Višňovská, partner LEXXUS. Nově tak dojde ke zjednodušení správy daně. Nabyvatel však bude muset mít více finančních prostředků v hotovosti, nebo si je půjčit společně s hypotékou. Jedinou výjimkou jsou již dokončené novostavby při prvním úplatném nabytí, které zůstanou od daně nadále osvobozeny. Realitní kancelář LEXXUS se však ve své praxi setkává i se změnou chování majitelů nemovitostí, o něž nebyl dlouhou dobu z různých důvodů zájem. Díky velmi silné poptávce a nízké nabídce zvažují kupující při výběru i nemovitosti, které by za standardní situace neprošly prvním kolem. Nejvýrazněji se to projevuje u nejmenších a nejlevnějších bytů 1+kk a 2+kk, kterých je dlouhodobě nedostatek, a v nabídce se proto dlouho neohřejí. „Někteří majitelé cítí, že je trh na svém maximu a pokud se objeví zájemce, který chce jejich nemovitost koupit, začnou licitovat o ceně. Buď ji chtějí dodatečně navýšit, nebo prodej odmítnou a věří, že později prodají svůj byt či dům ještě výhodněji. Vývoj cen v posledních letech tuto strategii zatím podporuje – kdo prodal později, prodal s vyšší cenou,“ dodává Denisa Višňovská. LEXXUS Group Značka LEXXUS nabízí širokou nabídku nových bytů v developerských projektech, rodinných domů a pozemků v Praze a okolí. Již více než dvě desítky let se specializuje na nové byty a je jejich největším prodejcem v Praze. LEXXUS je oblíbenou volbou náročných klientů, požadujících vysokou kvalitu služeb a nabídky. Do portfolia skupiny LEXXUS Group dále patří značka Lexxus Norton, která se zaměřuje na prodej či pronájem výhradně luxusních, nadstandardních rezidenčních nemovitostí v nejlepších lokalitách Prahy a okolí. Kontakt: Mgr. Denisa Višňovská Partner LEXXUS Email: pr@lexxus.cz Telefon: +420 221 111 999 www.lexxus.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.