Lak nebo olej na parkety?

Datum: 22.08.2016

Máte doma parkety a zvažujete, zda bude lepší na ně použít lak nebo olej? Pokud jde o starší parkety pravděpodobně je na nich lak, který bude třeba před renovací nejdříve odstranit, což samo o sobě nějaký čas zabere. V tomto článku se podíváme z několika hledisek, co je pro vaše parkety to nejlepší řešení.

Estetika musí být

Olej na parkety dokáže zvýraznit kresbu dřeva a v některých případech mu dá i tmavší odstín. Při následném dotyku na povrchu můžete cítit strukturu dřeva, což většina lidí uvítá. Mezi další výhody patří, že časem se můžete na parketové podlaze ošetřené olejem dočkat dobře vypadající patiny.

U lakovaných parketových či dřevěných podlah při použití základního laku na vodní bázi potlačíte barvu dřeva i jeho kresbu. Pokud zvolíte lak na bázi rozpouštědla barevnost dřeva a jeho kresba se tím zdůrazní. Mezi výhody lakovaných podlah patří dosažení lesklé podlahy, což se může v některém interiéru dobře vyjímat.

Co ochrání parketovou podlahu lépe?

Pokud se budeme bavit o ochraně před vodou, ochranu by měl poskytovat lak i olej na parkety. V případě laku na tom budete o něco lépe, ovšem jen v případě kvalitního lakovaného povrchu bez prasklin. Těmi se může voda dostat dál do struktury dřeva.

Olejovaná podlaha v případě dobrého ošetření nějakou vodu zvládne, ale na větší množství je třeba si dávat pozor. Proto se také doporučuje u dřevěné podlahy či parket větší množství tekutiny okamžitě setřít.

Mechanické poškození je dalším parametrem, u kterého hodně rozhoduje tvrdost nášlapné vrstvy. Lak použitý na tvrdém i měkčím dřevu či parketách poslouží dobře. Samozřejmě pokud po nich nebudete jezdit kolečkovou židlí nebo zde postavíte kovový stolek s úzkými nožičkami, který bude tlačit na jedno místo.

Pak vám v případě měkkého dřeva nepomůže ani tvrdý lak. U oleje na dřevo je situace podobná, jen na měkkém dřevu moc neochrání, ale zase umožní jednoduchou místní opravu.

Jak je na tom olej na dřevo či lak s opravami?

Jak již bylo řečeno na začátku, u lakované podlahy nejsou místní opravy příliš možné, protože je to vidět. Při opravě je třeba poškozenou část přebrousit a znovu nalakovat, což znamená, že ji nespojíte s původní vrstvou. U oleje na dřevo je situace jiná. Poškozené místo stačí přebrousit a znovu naolejovat. Poškozené místo pak nepoznáte.

Údržba dřevěných parket a podlahy

Pokud použijete na dřevěnou podlahu lak je to jednodušší. Stačí ji vytřít mírně vlhkým hadříkem. Určitou nevýhodou je časová nestálost, což znamená, že nejlepší efekt bude krátce po natření lakem. Časem se lakovaný povrch postupně zhoršuje a je třeba provádět náročnější přebroušení a kompletní nové natření.

U podlahy s olejovou vrstvou se používají speciální prostředky na údržbu, kterými stačí podlahu občas vytřít. V případě více namáhaných míst, raději častěji. Nespornou výhodou je vzhled, který vydrží opravdu dlouho a pokud je třeba drobnějších oprav, lze to vyřešit bez nutnosti uzavření vstupu na celý povrch.

Mezi jedny z nejkvalitnějších olejů na dřevo či parkety patří výrobky německé značky Osmo, které najdete i v našem e-shopu: http://www.oleje-osmo.cz

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.