Jak na ochranu dřevěných staveb na zahradě

Datum: 07.06.2016

Dřevěné pergoly i všechny ostatní dřevěné prvky v zahradě jsou po celý rok vystaveny rozmarům počasí a různým škůdcům. Poradíme vám, čím jim pomoci, aby vám dřevěná pergola, plot či terasa vydržely co nejdéle.

Opracovaný dřevěný povrch bez své původní podoby hůře odolává různým škůdcům. Proto je dobré prvotní kvalitní ošetření povrchu a následná pravidelná údržba. Pokud se ptáte, jak často - může to být různé, záleží na způsobu prvotní ochrany, o jaké jde dřevo a jakým podmínkám je vystaveno.

Asi základním ošetřením venkovních dřevěných povrchů je impregnace, kterou můžete provést i vlastními silami. Použít můžete např. speciální penetrační nátěr, který chrání před škůdci a zároveň dalšími povětrnostními vlivy.

Pro finální úpravu je možné zvolit lazuru na dřevo nebo nějakou barvu na dřevo. Pokud dáváte přednost přírodnímu řešení můžete jít do speciálních voskových olejů Osmo.

Jaké máme možnosti ošetření dřevěného povrchu?

Vosky a oleje:

Jsou vhodné pro většinu povrchů z dřevěného masivního dřeva a to jak do interiéru tak exteriéru. Velmi dobře se oleje uplatní pro ochranu dřevěných teras nebo nábytku na zahradě. Po jejich použití vynikne přirozená krása dřeva.

Vosk vytváří na povrchu dřeva ochrannou vrstvu, která zabrání vlhkosti či nečistotám proniknout dál do dřeva. Oleje jdou do větší hloubky a zajistí taky vyšší stálost tvaru dřeva.

Zajímavou možností jsou moderní voskové oleje Osmo, které v sobě kombinují výhody obou těchto materiálů.

Lazury na dřevo

Hodí pro všechny dřevěné stavby. Zvýrazní přirozenou kresbu dřeva, díky mnoha barevným odstínům dodají i obyčejnému světlému dřevu vzhled barevně zajímavějšího druhu.

Lazura je odolná proti vodě a povětrnostním vlivům včetně UV záření. K dispozici jsou i lazury kombinované s fungicidy, které dřevo navíc ochrání před houbami, plísněmi i hmyzem.

Laky

Finální vrstva završuje ochranu a dodává dřevu jeho lesk a vzhled novosti. Laky mohou být syntetické nebo vodouředitelné. Volit můžete transparentní i krycí v lesklém, polomatném nebo matném provedení, čiré či v různých odstínech známých dřevin.

Barvy - krycí nátěry

Struktura dřeva se pod nátěrem schová. Nátěry se vyrábí základních barvách, ale jiný žádaný odstín si můžete namíchat buď sami z bílé barvy a tónovacích barev či kombinací více barevných nátěrů, nebo si ho nechat namíchat ve specializovaných obchodech s barvami.

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.