Lepší nějaký airbag než žádný

Datum: 19.04.2016

Airbag je součást většiny automobilů, kde představuje tzv. prvek pasivní bezpečnosti. Jak vypadá, ví asi každý. V principu jde o vak o různém objemu i tvaru, který se při nárazu nafoukne před pasažérem.

Airbag je součást většiny automobilů, kde představuje tzv. prvek pasivní bezpečnosti. Jak vypadá, ví asi každý. V principu jde o vak o různém objemu i tvaru, který se při nárazu nafoukne před pasažérem.

Airbag sám o sobě vás pouze zpomalí, zbytek už je na bezpečnostních pásech. V každém případě jejich použití podstatně snižuje riziko smrtelného úrazu.

Víte, kdo s ním vlastně přišel na svět? V roce 1952 vynálezce John W. Hetrick, který si jej nechal patentovat. V roce 1967 pak firma Chrysler získala od vynálezce Allena Breeda senzor pro detekci nárazu, což je hlavní komponenta airbagu. Jak vidíte, byla to doba samých vynálezců.

Až v roce 1971 vyrobil Henry Ford zkušební sérii automobilů, které měly airbagy. První sériový model auta se objevil až v roce 1972 a šlo o Chevrolet Impala, model 1973.

K nám se dostaly v roce 1980, kdy jimi společnost Mercedes-Benz vybavila svůj špičkový model Mercedes-Benz W126. V tomto modelu již airbagy pracovali ve spolupráci s bezpečnostními pásy, tak jak to znáte i v současnosti.

Speciální typy airbagů – boční airbag přišel v roce 1995 v modelu Volvo 850. Následoval hlavový airbag v roce 1998 v automobilech BMW.

Jak to celé funguje

Airbag je složen z 3 hlavních částí – vzduchový vak, vyvíječ plynu a senzory nárazu s řídicím systémem. Pokud dojde k nárazu, elektronika se postará o aktivaci vyvíječe plynu, který do cca 40 ms nafoukne vzduchový vak.

Ve velmi krátké době po nafouknutí se airbag opět vyfoukne, takže se vám nestane, že zůstanete uvěznění v airbagu.

Co je dobré znát je, že dnešní airbagy jsou vyvíjeny, tak aby spolupracovali s bezpečnostními pásy. Pokud je tedy nebudete mít, riskujete zranění, které vám může airbag způsobit. Samozřejmostí je, že na místě, kde je aktivní airbag se nesmí přepravovat dítě v autosedačce.

Věříme, že nikdo z nás si nechce prakticky vyzkoušet funkčnost svých airbagů. Nicméně pokud již k tomu dojde je lépe vědět, co a jak.

Prodejce autoelektra – Autoelektrik,s.r.o. Nová Paka

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.