V Baltských loděnicích se začal stavět největší atomový ledoborec LK-60

Datum: 07.11.2013
Praha 7. listopadu (PROTEXT) - V Baltských loděnicích v Petrohradě byla 5. listopadu 2013 zahájena stavba vlajkového atomového ledoborce nové generace. Slavnostní akce se zúčastnili zástupce generálního ředitele Rosatomu Ivan Kamenskich, prezident státního loďařské...
Praha 7. listopadu (PROTEXT) - V Baltských loděnicích v Petrohradě byla 5. listopadu 2013 zahájena stavba vlajkového atomového ledoborce nové generace. Slavnostní akce se zúčastnili zástupce generálního ředitele Rosatomu Ivan Kamenskich, prezident státního loďařské společnosti OSK (jehož jsou Baltské loděnice součástí), Vladimir Šmakov, generální ředitel společnosti Atomflot, Vjačeslav Rukša a Artur Čilingarov a jeden z nejvýznamnějších sovětských a později ruských vědců v oboru výzkumu Arktiky a polárních oblastí, Artur Čilingarov. Ivan Kamenskich uvedl, že 4. listopadu byl vyhlášen tendr na stavbu dvou dalších ledoborců podle téhož návrhu. Vjačeslav Rukši řekl, že uvedení nového ledoborce do provozu umožní celoroční plavbu Severní námořní cestou. "Jsme ohledně tohoto ledoborce velmi nedočkaví, neboť v roce 2017 už nám ze čtyř, dnes provozovaných ledoborců, zbudou jen dva," okomentoval Rukši. LK-60 podle projektu 22220 bude největším a nejvýkonnějším ledoborcem na světě. Jeho délka je 173,3 metrů, šířka 34 metrů, čára optimálního ponoru má výšku 10,5 metrů, minimální ponor je 8,55 metrů. Výtlak činí 33,54 tis. tun. Ledoborec budou pohánět dva jaderné reaktory nové generace podle projektu RITM-200, které jsou hlavním zdrojem páry. Jejich celkový výkon je 175 MWt. Systém byl navržen právě pro tuto loď. Technický návrh ledoborce vytvořil strojírenský institut Aisberg v roce 2009. Konstrukce lodi umožňuje pracovat při více ponorech. Ledoborec dokáže plout a lámat led jak v arktických vodách, tak v ústí polárních řek. Hlavní uplatnění by měl najít v západních arktických oblastech: Barentsově, Pečorském a Karském moři a v mělkých oblastech okolo ústí Jeniseje a Obského zálivu. Smlouva na stavbu LK-60 v hodnotě 37 miliard rublů byla s Baltskými loděnicemi podepsána 20. srpna 2012. Spuštění lodi na vodu je naplánováno na listopad roku 2015, její předání Atomflotu pak na konec roku 2017. Pro informaci: Ruská flotila atomových ledoborců čítá 6 ledoborců, 4 pomocná technická plavidla a jednu kontejnerovou loď. Hlavním úkolem atomové flotily je obsluha Severní námořní cesty a zajištění přístupu k nejsevernějším oblastem země a arktickým šelfům. Rusko je zatím jediná země, která vlastní flotilu atomových ledoborců. Státní korporace pro jadernou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, vědeckých organizací a institucí, mezi něž spadají všechny civilní společnosti zabývající se jadernou energetikou v Rusku, vědecko-výzkumné ústavy a jediná flotila ledoborců na světě. Státní korporace Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 28 bloků jaderných elektráren, z nichž 19 staví za hranicemi Ruska. Kontakt pro tisk: Zuzana Sommerová, tel. 777 919 942, e-mail: zuzana.sommerova@essential-com.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.