Vzhůru dolů 15.03.2023 00:20 V březnovém vydání podcastu se můžete těšit na vám už velmi dobře známého Rikiho Fridricha . Zabýváme se JavaScriptem a aktuálním stavu navazujícího ekosystému. Zdrojem inspirace byla tradičně anketa State of JS 2023, ale tentokrát jsme se podívali daleko nad její rámec. Přibývají do samotného jazyka jen irelevantní věci a děje se to podstatné právě v ekosystému? Podcast V diskuzi se objevila otázka, zda se do jazyka JavaScript přidávají jen irelevantní věci, a zda by měl mít lepší standardní knihovnu. Dalším tématem bylo převládající používání TypeScriptu a jeho výhody oproti nativnímu JavaScriptu, včetně diskuse o novinkách v TypeScriptu 5 a moduleResolution Bundleru. Kenn C. Dotts začal psát ukázky kódu ve vzdělávacích materiálech v TypeScriptu, namísto čistého JavaScriptu, a vyvolalo to velké kontroverze. Diskutovali jsme také se o JS frameworcích a odklonu od SPA v rámci „renderovacích” frameworků. Zazněla i otázka, zda je vůbec budoucnost backendu v JavaScriptu. Museli jsme probrat také tooling kolem JS, jako je například balíčkovací nástroj Vite a Turbopack. Host Riki Fridrich píše JavaScript ve firmě Outreach. Učí ostatní, jak psát Javascript. Přednáší na konferencích a setkáních. Většinou o Javascriptu. Riki je z Ládví. Web – Twitter – Github – LinkedIn O čem mluvíme? Robinův tip: Kniha The Staff Engineer’s Path Martinův tip: Firefox 110 a plná podpora Container Queries Představení Rikiho Fridricha z Ládví Anketa State of CSS JavaScript jako jazyk: přidávají se tam jen irelevantní věci? Chybí v JavaScriptu lepší standardní knihovna? TypeScript vyhrál a typování v nativním JavaScriptu TypeScript 5 a moduleResolution Bundler Nejčastěji adaptované vlastnosti JS jako top level Await WebSpeech API a používaní prohlížeče k mluvení Kenn C. Dotts a všechny ukázky v TypeScriptu JS frameworky a „renderovací” frameworky, odklon od SPA Budoucnost backendu není v JS? Nástup nových JS enginů Tooling kolem JS a balíčkovací nástroj Vite, plus Turbopack Video: Diskuze o hlasovém ovládání počítače Děkujeme za spolupráci: Honza Michálek . Odebírejte podcast ze Vzhůru dolů Spotify – iTunes – Google Podcasty – TuneIn – Anchor – RSS podcastů. Líbil se vám tento díl? Prosíme vás o zhodnocení podcastu na vaší oblíbené platformě. Nápad? Chyba? Připomínka? Pochvala? Pište nám na e-mail podcast@vzhurudolu.cz nebo do komentářů.

Číst celý článek >>

Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.