Stát zkusí popáté prodat Hanácká kasárna v centru Olomouce. Stavba potřebuje generální opravu

28.03.2024 13:30  Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyhlásit pátou elektronickou aukci na prodej rozlehlého areálu Hanáckých kasáren v centru Olomouce. V novém kole dražby, které je naplánováno na 17. a 18. dubna, byla snížena minimální cena z 249 milionů na 248 milionů korun. ČTK dnes informaci získala na webu ÚZSVM.

Česká ekonomika loni klesla. Původní odhad byl ale horší

28.03.2024 13:30  Česká ekonomika v loňském roce klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta. Údaje dnes ČSÚ zveřejnil na svém webu.

Zemřel nobelista Daniel Kahneman. Připomeňte si vlivného psychologa videorozhovorem

28.03.2024 13:30  Ve věku devadesáti let zemřel 27. března izraelsko-americký psycholog a držitel Nobelovy ceny za ekonomii Daniel Kahneman, který byl považován za jednoho z nejvlivnějších ekonomů světa, i když toto označení sám odmítal. Věnoval se především studiím fungování lidské mysli, zkoumal způsoby, jakými se lidé rozhodují a čtivě je shrnul v proslulé knize Myšlení, rychlé a pomalé.  Připomeňte si Daniela Kahnemana prostřednictvím rozhovoru, který s ním v roce 2022 vedl Leoš Rousek v rámci série PFI Talks.  

ČEZ bude zlevňovat. Za elektřinu a plyn zákazníci ušetří stovky korun měsíčně, nejsou ale jediní

28.03.2024 13:30  Energetická společnost ČEZ od dubna zlevní ceny elektřiny a plynu s fixací. Oproti dosavadnímu ceníku podle ní spotřebitelé ušetří stovky korun měsíčně. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.

Co je švarcsystém? Od letoška za něj hrozí vyšší pokuta i zákaz činnosti

28.03.2024 13:30  Podle zákoníku práce smí být závislá práce vykonávána pouze v pracovněprávním vztahu. Pokud někdo pracuje na živnostenský list, může inspektorát práce vyhodnotit vztah jako zastřený pracovněprávní vztah, tedy švarcsystém. Novela zákona od ledna 2024 navýšila sankce.

Digitalizace českého Hobitína, kde se nedá nic postavit

28.03.2024 13:30  Prohlížení veřejných konzultací, které vede Český telekomunikační úřad, je obvykle záležitost, jíž se věnuje pár insiderů od operátorů a ze státní správy. Letos je situace trochu jiná – do jedné z posledních se zapojily stovky obcí. Chtějí totiž využít pravidelné obnovování kmitočtových přídělů jednomu z operátorů, aby mu stát nařídil lépe pokrýt lokality, kde si jejich obyvatelé stěžují, že není signál.

Až 50 let natvrdo. Zakladatel padlé kryptoburzy FTX se zapíše do historie jinak, než si maloval

28.03.2024 13:30  Ve čtvrtek odpoledne si majitel velké zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried vyslechne rozsudek. Kvůli podvodům a machinacím, které připravily o peníze až milion klientů, může 32letý Bankman-Fried strávit ve vězení zbytek svého života: hrozí mu padesát let za mřížemi. Jen dva lidé si v historii USA vyslechli tvrdší trest za finanční podvody.

Věk odchodu do důchodu se bude muset prodlužovat, shodl se Pavel s koalicí i opozicí

28.03.2024 13:30  Zástupci koalice i opozice se dnes s prezidentem Petrem Pavlem shodli, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu prodlužovat. Debata se dále povede nad způsobem výpočtu. Pavel to oznámil po dnešním jednání s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou a zástupci ANO Alenou Schillerovou, Karlem Havlíčkem a Alešem Juchelkou na Pražském hradě.

Družstevní bydlení by mohlo být cestou z bytové krize. Kdyby nebylo tak nevýhodné

28.03.2024 08:10  Bydlení v družstvu v mnoha lidech dodnes evokuje doby minulé. Doby, kdy družstevníci sami přiložili ruku k dílu a po práci jezdili na stavbu svého budoucího bytového domu. Po revoluci s rozvojem vlastnického bydlení je ale v mnoha domech nahradila společenství vlastníků jednotek. Dnes je v České republice kolem deseti tisíc bytových družstev – oproti asi 75 tisícům společenství vlastníků – a nová nevznikají. Zákonná pravidla jsou totiž pro členy družstev tak nevýhodná, že se jim to nevyplatí. To chtějí někteří poslanci změnit.

Ranní check: Manažeři Kofoly dostali akcie, vládu čeká bitva o windfall tax

28.03.2024 08:10  Dobré ráno! Je 88. den roku, svátek má Soňa. V tento den v roce 1991 podepsala vláda smlouvu o vstupu Volkswagenu do automobilky Škoda. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Rozpolcená Škoda Enyaq. Poptávka roste, výroba klíčového elektromobilu ale bude dál kulhat

28.03.2024 08:10  Obtíží s výrobou vlajkového elektrického modelu se Škoda Auto hned tak nezbaví. Nedostatečné dodávky elektromotorů ze závodu Volkswagenu v německém Kasselu potrvají ještě do poloviny tohoto roku. Poté by už měla mladoboleslavská automobilka patrně znovu vyrábět enyaqy v požadovaném množství. V rozhovoru pro e15 to uvedl člen představenstva Škody Martin Jahn s tím, že se z těchto důvodů v prvním pololetí nevyrobí řádově tisíce těchto elektromobilů. I přes delší dodací lhůty a omezování státních podpor však poptávka na evropských trzích stoupá, podle Jahna se modelu daří i v klíčovém Německu.

Už ani banky nepadají jako kdysi. Do časů zlatého standardu by se klienti Sberbank vrátit nechtěli

28.03.2024 08:10  Přestože se už relativně dlouhou dobu peníze nijak neopírají o zlato či stříbro, mezi lidmi stále panuje obava, že v bankách není dost skutečných peněz, které bychom si mohli vybrat, kdybychom to chtěli všichni najednou udělat. A je to tak trochu pravda, i když zároveň není.

Investovat by mělo být tak běžné jako platit kartou, říká Luňáček z Portu

28.03.2024 08:10  Z ekonomických a demografických důvodů bude muset v budoucnu klesat náhradový poměr u státních starobních důchodů. To v kombinaci s dlouhým obdobím vysoké inflace nutí Čechy více přemýšlet o svých financích a sahat po alternativách k tradičním nástrojům.

Další stávka nehrozí, aerolinky Lufthansa se dohodly s odbory na mzdách

27.03.2024 22:31  Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na nových mzdových a pracovních podmínkách pro zhruba 25 tisíc členů pozemního personálu. Letecká společnost a odbory to oznámily dnes večer po úspěšném závěru jednání. Německo se tak vyhnulo další rozsáhlé stávce, která by dolehla na stovky tisíc cestujících. Problémy kvůli předchozím protestům měly i spoje s Českou republikou.

Optimismus na vzestupu. Kupní síla požene růst domácí ekonomiky

27.03.2024 22:31  Nálada českých domácností se začala s rokem 2024 pomalu zlepšovat. Spotřebitelská důvěra v březnu dosáhla nejvyšší úrovně od října roku 2021 a přiblížila se tak dlouhodobému průměru poté, co více než dva roky tuzemské domácnosti propadaly výraznému pesimismu. Nálada se nezlepšuje jen s příchodem jara, bezpochyby k tomu přispěly i lepšící se vyhlídky pro domácí ekonomiku a stejně tak návrat inflace na dvouprocentní cíl.

Následujíci měsíc
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.