Reakce na nepravdivé informace o bezpečnostní prověrce společnosti RETIA

Datum: 25.05.2018
Praha 25. května 2018 (PROTEXT) - Ministryně obrany ČR v demisi Karla Šlechtová dnes novinářům sdělila informaci, že zásadním problémem radarového projektu mezi ČR a Izraelem má být, že český subdodavatel izraelského státního podniku ELTA Systems, společnost RETIA, má...
Praha 25. května 2018 (PROTEXT) - Ministryně obrany ČR v demisi Karla Šlechtová dnes novinářům sdělila informaci, že zásadním problémem radarového projektu mezi ČR a Izraelem má být, že český subdodavatel izraelského státního podniku ELTA Systems, společnost RETIA, má otevřenou bezpečnostní prověrku. Jménem společnosti RETIA musíme v prvé řadě konstatovat, že vyjadřování se k bezpečnostním prověrkám konkrétních firem z úrovně ministra obrany pokládáme za nestandardní. Klíčová je ale tato informace: Otevření bezpečnostní prověrky neboli její přezkum, nemá žádný vliv na její platnost, dokud nedojde v řízení k nějakému rozhodnutí. Společnost RETIA je držitelem platné bezpečnostní prověrku na stupeň TAJNÉ. To, že je tato prověrka předmětem přezkumu, je známo již více než dva roky. Nejedná se o žádnou novou informaci. Tuto informaci dokonce publikoval holding CSG na svém oficiálním websitu ve výroční zprávě za rok 2016. Holding CSG odmítá být používán jako argument ministryně obrany pro doposud neúspěšné jednání mezi Ministerstvem obrany a státem Izrael. Holding CSG a ani žádná jeho společnost se těchto jednání neúčastní a jak již bylo uvedeno, zastává pouze pozici jednoho ze subdodavatelů společnosti ELTA Systems. Z hlediska systému bezpečnostního prověřování firem obranného průmyslu v ČR pokládáme za závažné, že zahraniční dodavatelé a jejich koncoví vlastníci prověřováni nejsou. O prověrku žádá pouze jejich místní kancelář, což bývá s.r.o. bez historie a s minimem zaměstnanců, které dostane prověrku rychle a bez problémů. Oproti tomu domácí výrobci, kteří aktivně dodávají Armádě ČR, ale i celé řadě zahraničních armád desítky let, jsou prověřováni velmi dlouho a důkladně a informace o tom průběžně unikají do médií. Přičemž stává se v poslední době využívanou praxí, že jsou ze strany zadavatelů vyžadovány bezpečnostní prověrky i tam, kde to z věcného hlediska není vůbec třeba. Domníváme se, že systém je zjevně nastaven proti českému ekonomickému zájmu a v neprospěch strategických českých firem, které skutečně vyvíjejí a vyrábějí produkty s vysokou přidanou hodnotou.

O společnosti ELTA Systems

ELTA Systems Ltd. byla založena v roce 1967 a je součást státního holdingu Israeli Aerospace Industries, který se specializuje na pokročilé technologie pro obranné i civilní využití. Jde o jednu z nejvýznamnějších izraelských společností patřící mezi přední světové výrobce radarů, průzkumných a monitorovacích elektronických technologií, nástrojů pro vedení elektronického boje či systémů velení a řízení. Tržby z prodejů se v posledních letech pohybují okolo jedné miliardy USD ročně, což ji řadí do první pětky největších izraelských průmyslových společností. Významný podíl produkce, 80 až 90 procent, tvoří export.

O společnosti RETIA

RETIA a.s. byla založena koncem roku 1993 týmem inženýrů, spolupracovníků z vývoje bývalé pardubické Tesly. RETIA je technologickou společností, která vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky, systémy velení a řízení, záznamové systémy, UWB lokalizační zařízení a komunikační systémy. Tyto produkty dodává Armádě ČR i armádám spojeneckých států NATO, nepřímo i Severoatlantické alianci a dalším vojenským a civilním zákazníkům v ČR i ve více jak 40 zemích světa. Více než dvě třetiny tržeb realizuje RETIA exportem. Kontaktní osoba: Mgr. Andrej Čírtek, mediální zástupce společnosti RETIA, a.s., e-mail: andrej.cirtek@pppartners.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.