Aplikace Znakujte s námi pomůže rodičům i jejich neslyšícím dětem

Datum: 27.03.2017
Praha 27. března (PROTEXT) - Cena Nadace Vodafone Rafael za využití ICT inovace pro kvalitnější život lidí se zdravotním postižením byla dnes na konferenci INSPO v Kongresovém centru Praha udělena Centru pro dětský sluch Tamtam, o.p.s., za mobilní aplikaci Znakujte s námi, která...
Praha 27. března (PROTEXT) - Cena Nadace Vodafone Rafael za využití ICT inovace pro kvalitnější život lidí se zdravotním postižením byla dnes na konferenci INSPO v Kongresovém centru Praha udělena Centru pro dětský sluch Tamtam, o.p.s., za mobilní aplikaci Znakujte s námi, která je určená nejen slyšícím rodičům neslyšících dětí.

Jak nebýt cizincem ve vlastní rodině díky aplikaci

Neslyšící děti se rodí v 95 % rodičům slyšícím. Většina slyšících rodičů tak nemá se sluchovým postižením zkušenost. Kladou si proto otázky: "Jak mám se svým dítětem mluvit, když nemluví? Jak mu mohu něco říct?" Řešením je používat s dítětem znakový jazyk nebo jeho prvky. Rozvoj jakékoliv formy jazyka je pro dítě velmi důležitý. Skrze jazyk se utváří celé naše já, naše myšlení i emocionální vztahy v rodině i se světem. Rodičům i jejich dětem může pomoci mimo jiné i aplikace Znakujte s námi. Díky ní zvládnou základy znakového jazyka co nejdříve po narození neslyšícího dítěte. Aplikace, která funguje i offline, byla spuštěna v únoru 2014, nyní má přes 2000 uživatelů a právě dnes jí byla udělena Cena Nadace Vodafone Rafael a s ní spojená finanční odměna 200.000 Kč. "Finanční odměnu použijeme mimo jiné na vývoj řady dalších aplikací pro výuku znakového jazyka zaměřených převážně na děti, aby se děti se sluchovým postižením, ale i jejich slyšící kamarádi a sourozenci mohli formou hry učit novým znakům a dalším dovednostem," říká Jana Fenclová, ředitelka Centra pro dětský sluch Tamtam. Do letošního třetího ročníku Ceny Rafael Nadace Vodafone se přihlásilo celkem sedm projektů a o finalistech rozhodovala odborná porota. Kromě aplikace Znakujte s námi se do užšího výběru probojoval také ozvučený portál FriendlyVox, který umožňuje nevidomým přečíst si noviny, deníky, e-maily, ale i získat přístup k rozhlasovým a televizním stanicím. Dalším projektem je sociální síť Disway, kterou vytvořil s kolegy ze Spolku pro podporu cestování handicapovaných Jiří Maule. Ten se ani po nehodě nechtěl vzdát cestování a vytvořil tak speciální sociální platformu, která má tuto zálibu ještě usnadnit - ať už díky tipům, co stojí za vidění, nebo z hlediska přístupnosti památek. Aplikace Znakujte s námi vznikla ve spolupráci s firmou Inmite, s.r.o., (nyní součástí firmy Avast), Nadací Vodafone a řadou odborníků. Je určena pro zařízení s operačním systémem Android (verze 4.1 a vyšší). Kontakt: Jaroslav Winter, BMI sdružení, z.s., winter@brezen.cz, 777 807 727
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.