Pokládání Kamenů zmizelých

Datum: 24.06.2016
Brno 24. června (PROTEXT) - Sokol Brno I bude v letošním roce opět pokládat Kameny zmizelých. Své oběti nacistické perzekuce uctí Sokol Brno I v pondělí 27. června položením 4 Kamenů v ulicích města Brna, před domy, v nichž kdysi tyto oběti žily. Letošní rok věnuje...
Brno 24. června (PROTEXT) - Sokol Brno I bude v letošním roce opět pokládat Kameny zmizelých. Své oběti nacistické perzekuce uctí Sokol Brno I v pondělí 27. června položením 4 Kamenů v ulicích města Brna, před domy, v nichž kdysi tyto oběti žily. Letošní rok věnuje Sokol Brno I důstojníkům Československé armády, kteří se účastnili sokolského protinacistického odboje, a za svoje aktivity během války zahynuli. "Nejvýraznější osobností, kterou tímto způsobem letos připomeneme, je generál Vojtěch Luža, který patří mezi představitele protinacistického odboje u nás," vysvětluje Michal Doležel, místostarosta Sokola Brno I. Kámen se bude Vojtěchu Lužovi pokládat před jeho domem na Wurmově ulici 4, odkud za války prchal před gestapem. Vojtěch Luža se poté ukrýval na území protektorátu v sokolských rodinách a později zakládal odbojovou skupinu Rada tří, napojenou na exilovou vládu v Londýně. Lužovi se podařilo ukrývat až do roku 1944, kdy byl zastřelen českými protektorátními četníky. K dalším osobám, kterým Sokol Brno I věnuje letos Kámen zmizelého, patří Jan Chalupa, nejmladší pilot 310. stíhací perutě RAF, Čestmír Jelínek, důstojník, který byl nejprve vězněn v Brně na Špilberku, kde byl podroben brutálním výslechům a poté byl zastřelen v Berlíně, nebo Pravoslav Navrátil, člen odbojové organizace Obrana národa. "Tímto způsobem chceme i v dalších letech uctít a připomenout všech 46 členů Sokola Brno I, kteří zahynuli během války. Tato forma, kdy je konkrétní osobnost připomenuta ve veřejném prostranství, se vztahem k domu, u níž se Kámen nachází, se nám zdá být velmi účinná. Ožívají tak mnohdy zapomenuté příběhy," dodává Doležel. Kontakt: Michal Doležel tel.: 739 570 706 email: mdolezel@seznam.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.