SANEP: Většina Čechů přiznává svoji právní negramotnost

Datum: 06.07.2015
Praha 6. července (PROTEXT) - Více jak tři pětiny drtivé většiny domácí populace připouští, že v českém právu nemají dostatečné znalosti. Nadpoloviční většina domácí populace (52,4 %) pak přiznává svoji právní negramotnost. Obecnou právní gramotnost jednoznačně připouští...
Praha 6. července (PROTEXT) - Více jak tři pětiny drtivé většiny domácí populace připouští, že v českém právu nemají dostatečné znalosti. Nadpoloviční většina domácí populace (52,4 %) pak přiznává svoji právní negramotnost. Obecnou právní gramotnost jednoznačně připouští pouze 7,3 % respondentů. Ukázal to aktuální průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na hodnocení právní gramotnosti u široké veřejnosti. Jak dále ukázal průzkum, který společnost SANEP vypracovala pro pojišťovnu právní ochrany D.A.S., více jak dvě třetiny veřejnosti (67,7 %) připouští neschopnost hájit svá práva. Největší obavy má 23,9 % dotázaných z nevymahatelnosti práva v českém soudnictví. Z dlouhého soudního procesu s nejistým výsledkem má obavy 22,7 % respondentů a z nákladů na právní služby má v případě hrozícího soudního sporu obavu 11,9 % dotázaných. V souhrnu 45,9 % respondentů uvedlo, že někdy ustoupili ze svých práv a nároků vinou strachu z případného sporu, či obavy z vysokých nákladů na právní služby i přesto, že se domnívali, že jsou v právu. Názor, že movití lidé zneužívají neznalosti práva obyčejných lidí, dokonce v souhrnu sdílí 87 % dotázaných. Pouze 16,5 % veřejnosti ví, že mohou v ČR využít služeb společností poskytujících právní ochranu. Poměrně zajímavým zjištěním je, že v souhrnu 44 % dotázaných by využilo v minulosti služby některé ze společností, které nabízejí právní ochranu pro rodinu či jednotlivé osoby i za cenu 100 Kč měsíčně. Do budoucna by pak uvítalo službu, která by i za 100 Kč měsíčně garantovala ve zvolených oblastech ochranu práv do výše 1 mil. Kč v případných soudních sporech, reklamacích atd. v souhrnu 69,8 % respondentů. Účinně chránit svá práva by mohlo 15,6 % dotázaných, pokud by v minulosti řešilo nějaký právní či soudní problém s využitím služeb některé ze společností nabízejících právní ochranu. Úsporu času a peněz by využití služeb některé ze společností nabízejících právní ochranu v minulosti znamenalo pro 12,5 % dotázaných. Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl pro pojišťovnu právní ochrany D.A.S. proveden ve dnech 24. - 31. května 2015 na vybrané skupině 5.873 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů, 25.619 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou. Více na http:// www.sanep.cz. SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Allianceof International Market Research Institutes). Kontakt: Oldřich Zajíc ředitel a jednatel tel.: 605 881 188 tel.: 222 231 560 e-mail: zajic@sanep.cz ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.