Tisková zpráva hnutí Úsvit k mírovým rozhovorům Ukrajina - Rusko

Datum: 26.08.2014
Praha 26. srpna (PROTEXT) - Vyjádření hnutí Úsvit k mírovým rozhovorům Ukrajina - Rusko v Minsku Hnutí Úsvit přímé demokracie opakovaně na půdě Poslanecké sněmovny upozorňovalo na nebezpečí vyhrocení konfliktu na Ukrajině. Upozorňovali jsme také na chyby české a evropské...
Praha 26. srpna (PROTEXT) - Vyjádření hnutí Úsvit k mírovým rozhovorům Ukrajina - Rusko v Minsku Hnutí Úsvit přímé demokracie opakovaně na půdě Poslanecké sněmovny upozorňovalo na nebezpečí vyhrocení konfliktu na Ukrajině. Upozorňovali jsme také na chyby české a evropské politiky ve vztahu k řešení tohoto konfliktu. Na Ukrajině nyní umírají tisíce lidí a probíhá zde masivní občanská válka. Příčinou této války je nezodpovědná politika ukrajinských oligarchů, mocný vliv ukrajinských neonacistů, ale i velmocenské zájmy Evropy, USA a Ruska. Před několika měsíci jsme ve Sněmovně mluvili o modelu Bosny a Hercegoviny - široké federalizace a autonomie národnostních, kulturních a náboženských částí země - jako jediné možnosti pro přežití Ukrajiny. Kyjevská vláda dnes tuto variantu topí v krvi. Řešením konfliktu nemohou být pouze protiruské sankce, neboť Rusko není jediným a hlavním viníkem války. Považujeme za zásadní zahájit účinný tlak na ukrajinského prezidenta a kyjevskou vládu, aby okamžitě zastavili vojenské akce a zahájili jednání se všemi stranami konfliktu - včetně východoukrajinských povstalců. Současná konference v Minsku je krokem správným směrem, který však selže, neobjeví-li se u jednacího stolu obě strany ukrajinské občasné války - tedy vláda i separatisté. Je nutné dát všem občanům Ukrajiny právo vyjádřit se v jaké zemi chtějí žít a je nutné zajistit respekt k jejích jazyku, kultuře a náboženství. I kdyby se Ukrajina, Rusko a EU v Minsku na něčem dohodly, což je dnes nepravděpodobné, pro lidi podporující povstalce na východě země to nic nezmění, jelikož půjde o model dohody "o nás, bez nás". Ukrajina jako unitární stát zakazující používat ruštinu jako státní jazyk je mrtvá. Pokud si tuto skutečnost neuvědomíme, bude pokračovat válka a utrpení ukrajinského lidu. Celá situace pak přinese vážná hospodářská a bezpečnostní rizika pro Českou republiku a právě proto by naše diplomacie měla udělat vše proto, aby jako přijatelný prostředník pro obě strany konfliktu zajistila jednání všech zapojených stran o míru na Ukrajině. Ing.Radim Fiala, předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit, tel.: 602 786 007 Jan Zilvar, tajemník a tiskový mluvčí, tel.: 739 024 400
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.