Čichové pexeso nebo největší semeno na světě? Konference INSPO ukáže, jak poznávat květiny všemi smysly

Datum: 07.03.2019
Praha 7. března 2019 (PROTEXT) - Květiny k našim životům patří stejně jako jídlo či spánek. Vyznáváme s nimi lásku, utěšujeme jimi smutek, zdobíme s nimi místa, kde žijeme. Květiny však nejsou jen potěchou pro oči a náš život ovlivňují i všemi dalšími smysly....
Praha 7. března 2019 (PROTEXT) - Květiny k našim životům patří stejně jako jídlo či spánek. Vyznáváme s nimi lásku, utěšujeme jimi smutek, zdobíme s nimi místa, kde žijeme. Květiny však nejsou jen potěchou pro oči a náš život ovlivňují i všemi dalšími smysly. I proto připravuje Botanická zahrada Praha zvláštní programy pro osoby se speciálními potřebami, z nichž část představí i na blížící se konferenci INSPO. Představí zde mimo jiné čichové pexeso, ve kterém si návštěvníci vyzkouší, zda dokážou správně rozpoznat vůni známých květin jako jsou jasmín či růže. Kromě toho si budou moci přivonět i k dalším květinám, z nichž mnohé možná znají, ale jejich vůně je může překvapit. Přesvědčí se tak třeba o tom, že listy různých druhů muškátů po čichu připomínají citrusové plody. Velkou atrakcí pak jistě bude největší semeno na světě, které patří palmě Lodoicea maldivica a může vážit více než 17 kilogramů. Neobvyklý tvar mají však i mnohé jiné přírodniny, od šišek až masožravé květiny. "Vybíráme zajímavé rostliny či přírodniny, které mohou návštěvníkům se speciálními potřebami pomoci v poznání rostlinné bohatosti a okolního světa. Snažíme se jim zprostředkovat přímý kontakt s rostlinou, abychom se vyhnuli pouhému povídání o rostlině bez zapojení dalších vjemů," vysvětluje Eva Novozámská, metodička pro vzdělávání v Botanické zahradě hlavního města Prahy. Návštěvníci konference INSPO se tak budou moct života květin doslova dotknout a pochopit, čím je každá z nich jedinečná. "Rostliny mají samozřejmě pozitivní vliv na všechny lidi. Díky našim aktivitám proto nabízíme tyto zážitky i návštěvníkům se zrakovým či jiným postižením," uzavírá Novozámská. Konference INSPO každoročně představuje novinky ze světa informačních a komunikačních technologií pro osoby se speciálními potřebami. Pokud se zájemci dosud nepřihlásili, mohou využít registrační formulář na http://www.inspo.cz/registrace. Program konference i seznam vystavovatelů najdou na http://www.inspo.cz/inspo-2019. Generálním partnerem konference INSPO je Nadace Vodafone, která dlouhodobě podporuje využívání technologií pro lidi se speciálními potřebami. Partnery jsou Autocont, CZ.NIC, ČSOB, Microsoft, Skupina ČEZ a Teiresiás, mediálními partnery ČTK Protext a portál Helpnet. Projekt je realizován za pomoci Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška. Konferenci INSPO pořádá BMI sdružení. Kontakt: Jaroslav Winter BMI sdružení, z.s. M + 402 777 807 727 E: winter@brezen.cz Petr Pařízek Account Director M +420 724 442 941 E: petr.parizek@prkonektor.cz
Reklama

Srdcetvor.cz - handmade

srdcetvor-handmade.png Nákupní galerie rukodělných výrobků, služeb a materiálů. Můžete si zde otevřít svůj obchod a začít prodávat nebo jen nakupovat.

Lavivasex.cz - erotické pomůcky

lavivasex.png Přehled erotických pomůcek od elegantních vibrátorů, hraček pro páry až po stimulační oleje, afrodiziaka a BDSM pomůcky.

Hledej-hosting.cz - webhosting, VPS hosting

hledej-hosting.png Přehled webhostingových, multihosting a VPS hosting programů s možností jejich pokročilého vyhledávání a porovnávání. Najděte si jednoduše vhodný hosting.